Mot slutet av förra året lanserade AMD drivrutinspaketet Radeon Software Crimson Relive som en inkarnation av det tidigare introducerade Radeon Software, där ett stort fokus precis som namnet antydde lades på videoninspelning. Nu släpps nästa stora version av mjukvaran där fokus läggs på funktioner, prestanda och stabilitet.

För streaming vill AMD bland annat lyfta fram de tekniska framsteg som gjorts mellan föregående version och 17.7.2. Det handlar exempelvis om en optimerad minnesanvändning vid inspelning, där AMD hävdar en upp till 33 procent lägre kostnad i prestanda vid inspelning i Call of Duty: Infinite Warfare.

De lägger också vikt på förbättringar för inspelningskvalitet där högsta möjliga bitrate ska ha dubblerats gentemot föregående version till 100 Mbps.

Radeon Chill introducerades med första versionen av Crimson Relive och är en funktion som sänker grafikprocessorns klockfrekvenser när användaren ej interagerar med ett spel, för att uppnå en lägre strömförbrukning.

Vid lanseringen hade funktionen stöd för 17 spel, något som AMD nu vill lyfta fram har vuxit till 39 spel med årets gång. De vill också flika in att stöd för flera grafikprocessorer i Crossfire nu existerar, något som saknades vid lanseringen.

En av uppdateringens paradnummer är den nya funktionen Enhanced Sync, som i mångt och mycket liknar Nvidias Fast Sync. Tekniken ämnar att reducera mängden tearing till en låg kostnad i extra latens jämfört med till exempel Vsync, där en upp till 34 procent lägre responstid ska uppnås med Enhanced Sync.

I jämförelse med AMD:s existerande Freesync-teknik menar AMD att Enhanced Sync är ett komplement. Detta eftersom den fungerar oavsett bilduppdateringsfrekvens till skillnad från Freesync, samt att den är fristående från vilken typ av skärm som används.

I prestandaväg förklarar AMD att föregående målsättningar för 2016 har cirkulerat kring reducerade eftersläp i spel samt prestandaoptimeringar. Nu skiftar AMD den fokus mot latenser i spel istället, där målet är en mer responsiv spelupplevelse.

Ställt mot första versionen av Crimson Relive hävdar AMD stora framgångar i prestandaväg. Detta i form av prestandaoptimeringar för en trio nylanserade spel på cirka 12-13 procent sedan lanseringen. De väljer också att lyfta de framsteg som har gjorts för de öppna drivrutinerna under Linux, där prestandavinster upp mot 122 procent för Deus Ex: Mankind Divided har uppnåtts.

I arbetet med snabbare responstider går AMD ut med att de redan har lyckats uppnå lägre nivåer för ett flertal spel, med en upp till 31 procents förbättring i Tom Clancy's The Division.

Slutligen introducerar AMD det nya verktyget GPU Profiler, som ska hjälpa spelutvecklare med detaljrik information på lågnivå för AMD:s grafikprocessorer. Stödet för verktyget är brett med funtion under både Windows 7 och Windows 10 från Microsoft, såväl som under Linux. Utöver det kan verktyget hantera utveckling för både DirectX 12 samt Vulkan.

Radeon Software Crimson Relive Edition 17.7.2 finns tillgänglig för nedladdning via AMD:s webbplats.

Läs mer