Flashminnen och hårddiskar i all ära, det är inte alltid dessa som varit den senaste lagringstekniken. I en svunnen tid användes kassettband i alla dess former, där små ljudvaria och VHS-band är klassiker många minns.

Nu tar forskare på IBM tillsammans med Sony tekniken till nya höjder, där 330 TB kläms in på ett enskilt band. Detta innebär ett lagringsrekord om 31 Gbit per kvadratcentimeter, och en tjugofaldig ökning i lagringstäthet gentemot nuvarande kassetter – per medium ryms nu 330 TB att jämföra med varianter på 15 TB som finns att köpa idag.

Framsteget är resultatet av ett samarbete mellan Sony och IBM, där IBM bland annat utvecklat ett nytt läs- och skrivhuvud, samtidigt som Sony arbetat fram ett nytt smörjmedel som ska stabilisera magnetbandet. Framledes siktar forskarna mot en dubblering av kassettbandens lagringskapacitet vartannat år.

Tanken är att tekniken ska användas för arkivering av filer, där hög pålitlighet premieras över höga överföringshastigheter. Det handlar om så kallad cold storage, där filerna väntas ligga orörda under långa tidsperioder. Här saknar hårddiskar och särskilt flashminnen den önskade lagringsbeständigheten.

När tekniken når massproduktion är ännu okänt, men IBM meddelar att den inte är tänkt till konsumenter i första hand. Det handlar snarast om företag och myndigheter med stora arkiv som behöver sparas under lång tid.