För knappt ett år sedan tröttnade några av världens största skivbolag på piratkopiering av material från videoplattformen Youtube. Brittiska BBC rapporterade då om att bland annat Sony, Warner Bros och Universal förde ägaren till webbplatsen Youtube-mp3.org inför rätta i amerikansk domstol.

Nu uppger Torrentfreak att parterna har enats och att skivbolagens representant gått vinnande ur målet. Branschorganisationen Recording Industry Association of America (RIAA) talade inför rättegången om problemen konverteringstjänsten resulterat i för artister och skivbolag. Upphovsmännen bakom musiken går bet om miljontals kronor, samtidigt som betydande reklamintäkter tillfaller Philip Matesanz, ägaren av Youtube-mp3.org.

Enligt RIAA får den dömda webbplatsen månatligen 60 miljoner besök och behandlar ännu fler nedladdningar. Åtalet som väcktes handlade om ett flertal brott mot upphovsrätten, men även om undvikande av det kopieringsskydd Youtube upprättat. Skivbolagen har föreslagit påföljden skadestånd på motsvarande 1,2 miljoner kronor för varje erkänt brott.

I ett föreslaget domslut nämns det att parterna har nått en överenskommelse, där Matesanz erkänner sig skyldig och dessutom har gått med på att betala ut en ännu okänd summa. Philip Matesanz förbjuds även att utveckla liknande tjänster i framtiden samtidigt som domännamnet överlämnas till målsägande.