Inledning

Efter att tittat på vilken router som kan vara lämplig och funderat på vad som kan göras för att få så hög bandbredd i just din miljö har nu turen kommit till att kika på vilka möjligheter som erbjuds för att öka räckvidden på ditt trådlösa nätverk.

gardensurf.JPG

Med riktigt schyst Wifi-räckvidd man man slösurfa i solen.

I förra delen nämndes det att noderna i ett Wifi-nätverk hela tiden håller reda på hur hög signalstyrkan är mot accesspunkten, samt hur pass mycket fel det blir i dataöverföringen. Denna informationen är sedan feedback till vilken hastighet som maximalt tillåts på nätet. Ju sämre signalstyrka och ju mer bit-fel som noteras, ju lägre hastighet och ju mer redundant information skickas.

Lösningar som ökar räckvidden kan därför också ge ökad kapacitet som en trevlig bieffekt. Denna del av min guide kommer gå igenom några olika metoder för bättre Wifi-täckning.

boxes.JPG

Utöver hemmarouters som första delen fokuserade på kommer följande produkter avhandlas i denna del

Guides delar

Denna artikelserie bestå av tre delar:

  • Del 1: Välja rätt trådlös router. Att matcha routern mot behov och översiktligt titta på hur man kan matcha de trådlösa enheterna och sitt användarmönster med en lämplig modell.

  • Del 2: Optimera trådlösa nätverk. Vilka inställningsmöjligheter finns i trådlösa routers? Vilka kriterier avgör vilken inställning som är lämplig i just mitt fall, till exempel val av kanal och val av kanalbredd. Här blir det även ett litet dopp i de underliggande mekanismerna hos Wifi för den lite nördigare/vetgirige. Hur uppdateras programvaran i en trådlös router? Hur placeras en trådlös router för bästa resultat?

  • Del 3: Uppgradera nätverket. Denna del kommer titta på andra produkter än trådlösa routers som kan förbättra den nätverksrelaterade upplevelsen på olika sätt. Exempelvis beskrivs vilka övriga produkter som kan förbättra räckvidd mot din klient.

DH_Meetup-28.jpg

Denna guide skapas i samarbete med ASUS Nordic

ASUS-logo-ISOI_2line_Black_trans.png

Många medlemmar sitter inne på massvis av kunskap. I SweClockers testpiloter får erfarna entusiaster tillfälle att på egen hand testa nya produkter. Nu utökas konceptet med nya inslag – teknikgenomgångar och guider!

Testpiloternas guider skapas tillsammans med en eller flera samarbetspartner, såsom butiker och tillverkare. Dessa finansierar innehållet, bistår med produkter och tillhandahåller dessutom förstahandsinformation om den senaste tekniken.

Trevlig läsning – och glöm för all del inte att kommentera!

Om SweClockers testpiloter