De senaste åren har teknikutvecklingen tillåtit stora framsteg för bland annat datorskärmar, TV-apparater och kameror i mobiltelefonerna. Utbudet av paneler med upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar (4K UHD) har ökat och priserna sjunkit. Samtidigt har ett flertal smarta telefoner fått möjlighet att filma i 4K UHD, där exempelvis nya Iphone X från Apple klarar hela 60 bilder per sekund.

Vid årets stora Apple-evenemang tillkännagav teknikjätten bland annat den nya versionen av mediaspelaren Apple TV, där det fullständiga namnet är Apple TV 4K. Till skillnad från tidigare utgåvor kan produkten spela upp film i upplösningen 4K UHD och detta med mer naturlig färgåtergivning genom stöd för HDR.

Nu skriver Appleinsider att de utlovade funktionerna inte kommer finnas tillgängliga för Youtube, där mycket högupplöst material finns tillgängligt gratis. Problemet ligger i att Apple TV 4K använder videokodningsformaten H.264 och H.265, något som även gäller företagets webbläsare Safari. Youtube använder sig av VP9, som utvecklats av Google och är fritt att använda.

Mediaspelaren kan strömma film med HDR och 4K UHD genom tjänster som Netflix och HBO, men även Itunes. Apple TV 4K finns tillgänglig hos svenska återförsäljare och på Apples webbplats. För modellen med 32 GB lagringsutrymme är priset 1 995 kronor, 64 GB-modellen kostar 2 195 kronor.