Ibland räcker inte ett grafikkort till för att nå önskad prestandanivå, inte ens om det handlar om de yppersta toppmodellerna från AMD och Nvidia. Det här gav upphov till tekniker som exempelvis AMD Crossfire och Nvidia SLI med vilka användare kunnat samköra upp till fyra grafikkort.

Att använda fler än två grafikkort har dock inte alltid skalat bra och i många fall gett märkbara "hack" trots hög bildfrekvens (FPS). Samtidigt har spel blivit allt mer komplexa och svåra att optimera för, varför Nvidia i och med Geforce GTX 1000-serien valde att endast stödja två grafikkort i SLI.

We have delivered two-way mGPU support in games. Three- and four-way configurations will continue being supported in compute and professional applications.

Nu berättar AMD för PC World att bolaget i och med Radeon RX Vega går samma väg som Nvidia och endast levererar officiellt stöd för två grafikkort samtidigt i spel. Uttalandet kommer kort efter att AMD meddelat att de börjat benämna samkörning av flera grafikkort som Multi-GPU istället för varumärket Crossfire.

Begränsningen gäller dock endast för speltitlar baserade på DirectX 9, 10 och 11, där det är AMD:s uppgift att optimera och lägga till stöd för fler än ett grafikkort. För speltitlar som bygger på gränssnittet DirectX 12 finns fortsatt möjligheten att samköra fler än två grafikkort, men det är upp till utvecklarna att lägga till detta i varje speltitel då AMD inte kan erbjuda detta genom sina drivrutiner.