Googles utvecklarmässa I/O 2019 har nyss avslutats och en strid ström nyheter har letat sig ut från tillställningen. En sådan nyhet är att nästa version av Chrome OS kommer få stöd för att köra Linuxdistributioner inifrån systemet, utan att behöva installera systemen i separata partitioner på lagringsenheten.
Att kunna köra Linuxdistributioner på Chrome OS är inte en helt ny företeelse. I fjol gjorde Google det möjligt att köra Linuxdistributioner som Ubuntu, Debian och Kali Linux ovanpå Chrome OS genom funktionen Crouton, en samling script som gör det möjligt att ge ett operativsystem ett eget segmenterat filsystem. Detta filsystem kombineras med Linux-kärnan i Chrome OS.
Även om det alltså varit möjligt att köra Linux ovanpå Chrome OS har det handlat om en något omständlig process. Det Google presenterar nu är att Chrome OS kan köra instanser av Linuxdistributioner så enkelt som att starta en terminalapplikation.
I praktiken fungerar det på så sätt att användaren öppnar sökfunktionen och skriver in Terminal. Detta startar den virtuella maskinen Termina VM, vilket automatiskt startar en container-miljö med Linuxdistributionen Debian 9.0 Stretch. Med detta har en instans av Debian 9.0 startats på systemet. Stödet är dock inte begränsat endast till Debian.
Om användaren vill, och har viss kunskap om att arbeta i terminalen, ska det även vara möjligt att installera Ubuntu eller Fedora Linux. Oavsett vilket system användaren väljer kommer systemet att köras parallellt med Chrome OS, som använder en Linux-kärna under huven. De båda systemen delar resurser, vilket innebär att lösningen inte blir lika resurskrävande som traditionell virtualisering.
De båda operativsystemen kan också interagera med varandra då de körs parallellt. Om användaren försöker öppna en fil som stöds av en applikation i Linuxmiljön kan filen startas från filhanteraren i Chrome OS, och öppnas i Linux-applikationen. Det är även möjligt att flytta filer mellan de båda operativsystemen i Chrome OS-filhanteraren.
Andra nyheter för Chrome OS-plattformen är att den nu stöder något som kallas port forwarding för nätverkstjänster mellan Linux och Chrome OS. Det gör det möjligt att exempelvis köra en webbserver inuti en Linuxcontainer samtidigt som densamma felsöks (eng. debug) från samma maskin. Utvecklare får därmed möjlighet att utveckla mot Chrome OS, Linux och Android parallellt.
Till sist får Chrome OS 77 också stöd för säker USB-anslutning till Android-enheter. Det gör det möjligt att utveckla, felsöka och testköra Android-appar från Chrome OS. Detta ska dock göras på någon av de rekommenderade Chromebook-modellerna Google rekommenderar för utvecklare.
Den aktuella versionen av Chrome OS i utvecklarkanalen är version 76, vilket innebär att nyheterna i Chrome OS 77 kommer bli tillgängliga längre fram. Då Chrome OS automatiskt uppdateras i bakgrunden får Chromebook-användare helt enkelt hålla vakande ögon efter de nya funktionerna.