SIS arbetsgrupp som jobbade med OOXML beslutade den 27 augusti att Microsofts dokumentformat bör bli en ISO-standard. Då flera företag med stark anknytning till Microsoft anslöt sig till OOXML-arbetsgruppen bara några dagar innan röstningen ägde rum har utfallet av omröstningen kritiserats. Kritiken växte ännu mer när det kommit fram till att Microsoft pressat sina partners att delta i omröstningen, trots att vissa partners inte var insatta i dokumentformatet.

Idag skriver SIS i ett pressmeddelande att omröstningen ogiltigförklarats, då det kommit fram till att ett av företagen i arbetsgruppen har röstat två gånger. SIS skriver:

Motivet till styrelsens beslut är att SIS har information som pekar på att en av deltagarna i arbetsgruppen har deltagit i omröstningen med mer än en röst. Ett sådant förfarande är inte förenligt med SIS regler som innebär att varje projektfinansiär endast har en röst. Styrelsen har följaktligen fattat beslutet uteslutande med utgångspunkt från SIS regelverk. Beslutet innebär inget ställningstagande i sak.

Då den globala omröstningen om huruvida OOXML blir en ISO-standard avgörs den 2 september skriver SIS vidare att det är "praktiskt och formellt ogenomförbart" att annordna en ny omröstning. Sverige kommer då förmodligen att avstå att rösta om OOXML.

Källa: SIS.