Fildelningsdebatten har åter blossat upp under 2008. Den kanske största nyheten har varit att den svenska kammaråklagaren Håkan Roswall beslutat åtala personerna bakom The Pirate Bay för medhjälp till upphovsrättsbrott. Men fildelningsgiganten är inte heller särskilt populär utomlands, åtminstone inte bland upphovsrättsinnehavare och domstolar.

I början av februari beslutade dansk domstol att internetleverantören Tele2 ska censurera The Pirate Bay för danska användare. Beslutet kom sedan musikindustrins intresseorganisation IFPI fört ärendet till rätten. Domen bygger på ett tidigare domslut som handlade om den ryska MP3-sajten Allofmp3.com, som sålde musik via Internet utan lov från de stora mediebolagen.

Domstolens beslut är dock kontroversiellt. Danska Tele2 planerar att tillsammans med andra företag bilda en samtalsgrupp för att se om de kan få beslutet upphävt. De flesta leverantörer anser att Internet inte ska särbehandlas, utan jämföras med andra kommunikationsformer såsom fysisk post och telefoni. Där har leverantören av tjänsten inget ansvar för vad som skickas eller sägs.

Att The Pirate Bay drar den danska staten inför EU-kommissionen beror på ett direktiv som undantar tekniska kopior från upphovsrättslagarna. En teknisk kopia kan exempelvis vara i en router, som mellanlagrar information när en fil skickas från en webbplats till en användare (eller mellan användare). Enligt den danska domstolen gäller det så kallade Infosoc-direktivet enbart om förlagan till kopian är lagligt framställd.

The Pirate Bay håller dock inte med om denna tolkning utan planerar att ta upp blockeringsbeslutet till EU-kommissionen. Möjligtvis kan de även få oväntat stöd från internetleverantörer som inte heller tycker om domstolsbeslutet.

Samtidigt som bråket mellan intresseorganisationer och fildelare pågår som värst ger sig popmusikern Prince och discobandet Village People in i striden. Enligt E24 planerar artisterna att stämma The Pirate Bay i både svensk och amerikansk domstol, och begära miljonskadestånd för fildelningsverksamheten. Musikernas företrädare vid advokatbyrån Web Sheriff skulle gärna vilja se att svenska ABBA också slöt upp i stiden:

Det skulle också vara bra/klädsamt om medlemmarna i ABBA kunde ta strid mot dessa pirater, eftersom de personifierar den svenska musikindustrins framgångar och även är goda ambassadörer för Sverige – även idag genom sin musikal Mamma Mia – till skillnad från Pirate Bay, som på egen hand ger Sverige ett dåligt internationellt rykte.

Det ser ut som att fildelningsvännerna, och motståndarna, går en händelserik vår till mötes.

Källa: E24