Det är två av SweClockers forummedlemmar som arbetat frenetiskt med att undersöka alla intressanta nätaggregat som säljs på den svenska marknaden idag. Totalt handlar det om hela 270 modeller där allt ifrån specifikationer till ursprunglig tillverkare och kapacitet har noterats in i minst detalj. Vi lämnar över ordet till användarna, som vill vara anonyma:

Här på SweClockers och på i princip alla forum diskuteras det mycket om grafikkort och processorer, och inget fel med det. De komponenterna ger de mest synliga resultaten. Eftersom nätaggregatet ”bara” ska fungera, så är det en del av datorn som ofta blir bortglömd

Nätaggregatets tråkiga roll och det lilla intresse som finns för nätaggregat, gör att det finns många oseriösa tillverkare/märken/försäljare. Man köper ett 500 W aggregat, det lämnar 500 W, sedan spelar det ingen roll vilket märke det är eller vilken övrig specifikation det har. Många vet helt enkelt inte vad de köper eller vad de har köpt.

För att få en bättre medvetenhet och ett bättre underslag för ett beslut om vilka märken som är pålitliga och vilken OEM de kommer från, så har vi gjort en sammanställning av märken och aggregat som finns allmänt tillgängliga på den svenska marknaden. Utgångspunkten är de märken och aggregat som finns på Prisjakt.

I dagsläget finns det cirka 650 nätaggregat på Prisjakt. Det är omöjligt att uttala sig om varje enskild modells kvalitet. Därför har vi varit tvungna att ställa upp vissa kriterier för att överhuvudtaget ha en chans att sortera ut de bästa nätdelarna från resten.

Resultatet har blivit en lista med cirka 270 aggregat. Detta betyder inte att alla nätaggregaten i listan är fantastiskt bra, men de bedöms som pålitliga, och framför allt kan man med hjälp av listan undvika de värsta minorna.

Nätaggregatet ska ...

  • vara för intern montering.

  • uppfylla minst ATX 2.0-specifikationen.

  • vara tillverkad av en bra/respekterad OEM.

  • vara av ett erkänt märke.

  • vara av allmänt intresse, vissa specialmodeller har därmed uteslutits.

  • ha en pålitlig historia. I vissa fall har hela serier uteslutits på grund av för dålig kvalitet, oavsett OEM.

  • säljas separat.

En del kanske frågar sig: varför är en respekterad OEM (originaltillverkare) ett av kriterierna? Faktum är att det är OEM som står för det mesta av kvalitetsarbetet, inte märket i sig. Många gånger är det säkrare att köpa en ”no-name”-modell som har tillverkats och designats av en erkänd OEM än att köpa från ett erkänt märke som använder OEM med tvivelaktigt rykte (de flesta nätaggregat på marknaden är ommärkta, Corsair tillverkar exempelvis inte nätaggregat utan köper in från OEM /reds. anm.).

För att kunna göra en någorlunda rättvis bedömning har den information som behövs för att skapa listan hämtats från olika källor på Internet. Det räcker inte att någon säger ”jag har ett 500 W aggregat från Amöba Electronics, det fungerar jättebra”. Det räcker inte heller att en modell eller ett märke rekommenderas av någon sajt, ett forum eller att någon har testat ett nätaggregat. Det finns många sajter som inte är seriösa och det finns många som inte kan, eller inte har, den utrustning som krävs för att testa nätdelar.

Totalt finns det cirka 80 olika märken på Prisjakt (februari 2008), av dessa har 32 av dem bedömts ha sådan kvalitet på minst ett av sina nätaggregat att man kan anse att märket eller en specifik modell från företaget är pålitlig.

För att förstå listan måste man vara medveten om vad följande förkortningar och värden innebär:

Egenskap

Beskrivning

Watt

Nätdelens totala uteffekt i watt

Antal linor

Antal linor på +12 V. Om en modell har flera linor specificerade men bevisligen fungerar likadant som med en lina på +12 V anges värdet 1.

Fördelning

Maximal ström per 12 V lina.

A +12 V

Max ström totalt på 12 V linorna. Om detta ej är angivet lämnas fältet tomt

W +12 V

Max effekt på +12 V.

Ratio

Är kvoten max effekt på +12 V dividerad med nätaggregatets totala effektangivelse. Ration visar hur starkt ett nätaggregat är på +12 V i förhållande till dess totala uteffekt. Är kvoten 0,8 innebär det att en modell kan leverera 80 % av sin totala effekt på +12 V.

Rating °C

Anger den temperatur som specifikationen gäller vid. Är fältet blankt ska man förutsätta att specifikationen gäller vid 25 °C. När temperaturen överstiger ratingens temperaturangivelse avtar nätaggregatets förmåga att leverera den specificerade effekten i takt med att temperaturen stiger.

OEM/Plattform

Anger vem som egentligen har tillverkat modellen och eventuell plattform nätaggregatet är baserat på.

Mod

Anger om nätaggregatet har modulära kablar eller inte.

Dessutom har vi skrivit en lista med samtliga märken som finns på Prisjakt, cirka 80 stycken. För varje märke finns en länk till hemsidan samt vem eller vilka som är OEM. För vissa märken finns ytterligare information som kan vara bra att veta. I denna lista anges också vilka märken och vilka aggregat som man skall undvika. För att listorna inte skall bli helt inaktuella så kommer vi att sträva efter att uppdatera listorna minst en gång varannan månad.

Detta är den första utgåvan av listorna, kom med synpunkter och kommentarer. Det finns med säkerhet också rena fel i listorna. Ser ni något som är uppenbart fel, hör av er med rättelser. Alla synpunkter som hjälper oss att förbättra materialet uppskattas!

Här är filerna!

För att kunna läsa listorna behövs Acrobat Reader (eller en alternativ PDF-läsare). Programmet är gratis och går att ladda hem från Adobes webbplats. SweClockers redaktion har inte haft något med arbetet att göra och tar inget ansvar för informationen.

Redaktionen vill också passa på att tacka de anonyma medlemmarna för det otroliga arbetet. Vi håller koll på utvecklingen och publicerar eventuella uppdateringar. Passa på att ge synpunkter och tacka i diskussionstråden!