Intel släppte nyligen styrkretsen X48 vilket ersätter den tidigare X38-styrkretsen i entusiastsegmentet. De flesta tillverkare, bland annat [article id="6035"]MSI[/article] har redan släppt moderkort som bygger på denna styrkrets. Trots två hårda år har DFI inte gett upp på entusiasterna och har nu släppt moderkortet Lanparty UT X48-T3R.

Styrkretsen är som nämnt X48 tillsammans med den nya sydbryggan ICH10R. Minnesplatserna är fyra till antalet och stödjer endast DDR3-minnen i en frekvens upp till 1800 megahertz (utan överklockning). På grund av X48-styrkretsen stöds alla nya Penryn-baserade 45-nanometersprocessorer från Intel samt en systembussfrekvens upp till 1600 megahertz.

Likt tidigare moderkort har Lanparty UT X48-T3R DFI:s Bernstein-ljudmodul. Ljudkortet bygger på Realteks ALC885-ljudkrets med komponenterna har placerats på ett separat instickskort vilket gör att brus som kan uppstå i ett modernt moderkort inte sprider sig vidare till ljudkortet och därmed högtalarna. Detta är et relativt vanligt fenomen med integrerade ljudkort.

Vidare erbjuder moderkortet en digital spänningsmodul från tillverkaren Volterra till processorn vilket har mång fördelar, främst att den producerar mindre värme och generellt ger "bättre" spänning till processorn. Detta är särskilt viktigt när man överklockar. De flesta tillverkare använder inte digitala spänningsmoduler på grund av priset.

Lagringsmöjligheterna består i totalt åtta stycken SerialATA-portar samt ett PATA-gränssnitt för två enheter. ICH10R-sydbryggan från Intel ger stöd för sex stycken portar så troligen sitter det ytterligare ett kontrollerkort på moderkortet, men vilket detta är nämns inte specifikationerna. Moderkortet har totalt två stycken gigabitnätverkskort från en tillverkare som inte nämns vid namn, men en intressant med dessa två nätverkskort är att de stödjer en så kallad "Teaming"-funktion man ofta hittar på dyrare servernätverkskort. Detta betyder att man kan använda båda nätverkskorten som ett och därmed kunna utnyttja en teoretiskt bandbredd på 2 gigabit per sekund.

Via tre stycken PCIe x16-portar stöds Crossfire X med två eller tre grafikkort. Moderkortet har också en PCIe x1-port samt tre stycken vanliga PCI-portar. När det gäller kylningen har DFI verkligen inte sparat krut på detta. En av de största moderkortskylningarna vi har sett från tillverkaren Thermalright finns på Lanparty UT X48-T3R. Som de flesta andra moderkort finns det flänsar på syd- och nordbrygga samt på den digitala spänningsmodulen. Men från denna går det vidare i en större fläns som sitter ovanför i/o-plåten. Hur pass effektiv denna är återstår att se.

DFI lovar också att BIOS:en är lika konfigurerbar som vanligt:

Users kept telling DFI that the BIOS design is the “soul” of a motherboard; we listened and now we are coming up with the most elaborated version of BIOS for every finished board that rolls out from our factory. For enthusiasts, this means the ability to tweak their monster gear with unlimited choices of BIOS environment.

Läs mer om moderkortet hos DFI. De har än så länge inte lagt upp någon produktsida för moderkortet. Någon prisinformation finns inte heller i skrivande stund.