Klisterlappar är något som entusiaster, överklockare eller andra avancerade användare sällan lägger märke till. För användare som inte är fullt lika intresserade av hårdvara fungerar dock dessa små märkningar som en vägledning i valet och kvalet.

Kampanjen ”Windows Vista Capable” lanserades av Microsoft som ett sätt att hålla uppe datorförsäljningen när konsumenterna väntade på det då kommande operativsystemet Vista. Initiativet blev dock kontroversiellt, inte minst sedan det framkom att ”capable” (sv. kapabel) bara betydde att datorn klarade av Windows Vista Basic. Detta är den mest nedbantade varianten som bland annat saknar ögongodiset i det nya användargränssnittet Aero.

Det finns ytterligare en märkning som Microsoft använder för datorer som klarar av de mest krävande versionerna av Vista. Klisterlappen säger ”Windows Vista Ready” och ingår i samma markandsföringskampanj, men skillnaderna mellan ”capable” och ”ready” är inte glasklara. För att få reda på vad märkningarna innebär krävs en närmare granskning av specifikationerna.

När Vista väl lanserades upptäckte många kunder att datorn de köpt var för långsam för att klara av den ”fulla” versionen av operativsystemet. Det hela resulterade i en [news id="7276"]stämning[/news], som övergick till en så kallad grupptalan. I samband med detta har flera interna e-postmeddelanden läckt ut till allmänheten.

I e-postväxlingen framkom det att Intel övertalade Microsoft att sänka systemkraven för kampanjen. Med lägre krav kunde fler och billigare datorer märkas med klisterlappen, och det innebar att Intels äldre styrkretsar blev godkända.

John Kalkman, manager på Microsoft, klargjorde i e-postväxlingen att systemkraven sänktes så att Intel kunde sälja mer av den ålderdomliga styrkretsen 915. Om Microsoft krävt att datorn skulle klara av 3D-gränssnittet Aero hade 915 inte nått upp till ribban, eftersom grafikdelen inte kan hantera Pixel Shader 2.0. Detta hade betytt att datorer som innehöll en 915-krets skulle få svårt att stå sig i konkurrensen.

Varför Microsoft gick med på att sänka kraven är oklart, men oavsett anledning är det ett misstag som företaget nu får äta upp. Mjukvarujätten har förutom de juridiska problemen med Vista-kampanjen stora problem med EU, som bland annat ålagt Microsoft att böta [news id="7366"]miljardbelopp[/news] för brott mot unionens konkurrenslagar. Att något så litet som en klisterlapp kan få så stora konsekvenser var nog ingen beredd på.

Källa: Channel Register.