Den senaste utvecklingen av AGP-standarden skedde i slutet av 2002 då Intel presenterade AGP 3.0 vilket bland annat innefattade den nya snabbare AGP 8x-standarden. Nu knappt sex år senare har AGP mer eller mindre helt ersatts av den nya standarden PCI-express. Det finns nu ytterst få moderkort att köpa med AGP-anslutning på marknaden och inga nya styrkretsar till har stöd för denna teknik över huvud taget.

Skillnaderna mellan AGP och PCI-express är enorm. För det första är AGP ett parallellt protokoll vilket datorbranschen rent allmänt vill komma ifrån på grund av sin komplexitet. PCI-express och SATA är helt seriella och har av denna anledning ersatt de äldre parallella standarderna AGP och IDE. En andra fördel med PCI-express är dess flexibilitet. Man kan konfigurera portar med olika bussbredd, vanligen 1x, 4x, 8x och 16x, och på så sätt anpassa dem efter deras användningsområde. Detta var inte möjligt med AGP och därför var man tidigare tvungen att ha två standarden för instickskort, AGP och PCI (den äldre parallella standarden).

Trots att PCI-express är så utbrett i nya datorer idag finns det en hel del användare som sitter kvar på AGP-moderkort och är nöjda med sin dator förutom grafikkortet. Med andra ord finns det fortfarande en marknad för nya snabba grafikkort med denna anslutning, om än en begränsad sådan. ATI lanserade så sent som för två månader sedan ett av sina snabbaste kort just med AGP-anslutning, Radeon HD 3850.

Nvidia har däremot nu gått ut officiellt med att de slutar utveckla grafikkort för AGP-standarden helt och hållet. Anledningen verkar vara att de har problem med den brygga som skall översätta PCI-express-signalen från de nya grafikkretsarna till kompatibla AGP-signaler. Istället för att arbeta fram en ny översättningsbrygga har man istället valt att lämna detta marknadssegment helt åt ATI.

Om Nvidia tog ett klokt beslut eller inte är svårt att avgöra då det är oklart hur stor AGP-marknaden egentligen är. Därför vore det intressant att veta hur många av SweClockers läsare som fortfarande sitter på AGP-moderkort. Rösta nedan!

Källa: X-bit labs.