OCZ:s produkt är helt enkelt en EEG-maskin för hemanvändare. EEG-maskiner används traditionellt i sjukhusmiljö för att exempelvis diagnostisera epilepsi men samma teknik kan användas för att styra tangentbordet. Genom att koppla elektroder till huvudet kan hjärnans elektriska aktivitet – hjärnvågorna – mätas och drivrutiner kan sedan ”tränas” för att reagera på speciella hjärnvågor. Om drivrutinen upptäcker en viss intränad hjärnhändelse kan den sedan emulera exempelvis ett knapptryck på tangentbordet.

Enligt OCZ kan Neural Impulse Actuator användas som ett komplement till tangentbordet och musen. Man kan exempelvis programmera produkten att reagera på ett speciellt sätt när man upptäcker en fiende i ett spel, vilket är okomplicerat eftersom hjärnaktiviteten ändras när man ”hoppar till”. Enligt OCZ ska man även med träning kunna lära sig att modifiera sina hjärnvågor genom att tänka på ett speciellt sätt. Detta innebär att man exempelvis kan lära sig att hoppa, skjuta, gå eller liknande i spel.

Neural Impulse Actuator är inte enbart en EEG utan kan även avläsa musklerna i ansiktet. Hjärnaktivitet och muskelrörelser i ansiktet kombineras därför för att skapa intränade händelser som med mjukvara görs om till tangenttryck. Produkten har ett USB 2.0-gränssnitt.

OCZ:s produkt är ingen ny idé. Så tidigt som för två veckor sedan rapporterade vi om ett annat företag som också håller på med en liknande produkt, och redan på 80-talet visade Atari upp en primitiv muskelsensor. Hobbyister har dessutom länge tillverkat egna EEG-maskiner till datorer och skrivit mjukvara till dessa. OCZ:s produkt är dock bland de första hemma-EEG:erna att masstillverkas och priset kommer att vara relativt lågt, cirka 300 dollar.

Det ska bli mycket intressant att se hur bra Neural Impulse Actuator fungerar. Om produkten fungerar bra och är lätt att använda kan produkten inte bara hjälpa datorspelare utan även handikappade. Produkten skulle även kunna användas till att exempelvis byta musik efter användarens humör eller liknande. Användningsområdena är definitivt många.

Källa: Tech Report.