I bland annat Danmark och Irland har skivbolagens organisationer redan dragit Internetleverantörer inför rätta. Dansk domstol beslutade i februari att Internetleverantören Tele2 är tvungen att filtrera fildelningssajten The Pirate Bay. IFPI:s systerorganisation i Irland är i full tvist med den irländska Internetleverantören Eircom. IFPI:s svenska chef Lars Gustafsson säger nu till Sydsvenska Dagbladet att de har liknande planer för Sverige.

Nu överväger vi om vi ska vidta någon rättslig åtgärd mot operatörerna som enligt vår uppfattning borde hjälpa oss med vissa webbsidor.

IFPI verkar dock inte enbart vara intresserade av webbsideblockeringar som i Danmark utan även att filtrera Internettrafik och även stänga av användare. Till Sveriges Radio förtydligar Lars Gustafsson:

På Irland har vår systerorganisation IRMA redan stämt Irlands största internetoperatör Eircom och snart gör vi detsamma.

I Danmarks fall handlar Tele2:s blockering av The Pirate Bay om ett filter som gör att webbsidan helt enkelt inte kan besökas. I Irland vill IRMA använda mer avancerad trafikfiltrering som kan blockera P2P-trafik och även specifika låtar. IRMA är speciellt intresserad av filtreringsprogram från företaget Audible Magic som kan gå igenom kundernas trafik och blockera efter innehållet. Rättegången mellan Eircom och IRMA är just nu i full gång.

IFPI Sverige och Lars Gustafsson verkar även vara inne på att Internetleverantörer ska stänga av användare som fildelar. Gustafsson säger till Sveriges Radio:

Ägnar man sig åt olaglig verksamhet får man räkna med att man blir utsatt för vissa motåtgärder. Kan operatörerna stänga av dem för att de inte betalar räkningen på 40-50 kronor så borde operatörerna kunna stänga av personer när de begår ett brott.

Justitie- och kulturdepartementet har dock sagt ifrån och menar att Internet är en välfärdsfråga och att det inte rekommenderas att stänga av kunder som fildelar.

Även Telia är mycket skeptisk och de tänker inte lyssna på sina kunders trafik. Enligt Patrik Hiselius på Telia är det olagligt:

Det finns ett regelverk att vi som är tillhandahållare av Internet inte får gå in och lyssna på vad våra kunder skickar till varandra eller pratar med varandra om. Det är något som polis och åklagare får göra efter beslut i domstol.

Patrik Hiselius medger att skivbolagen har ett problem men att det inte bör lösas genom att censurera Internettrafik. Hiselius säger till Sveriges Radio:

Det absolut bästa sättet att möta det behovet är att tillhandahålla prisvärda, bra och framförallt enkla tjänster där man på lagligt sätt kan njuta av musik och filmer.

IFPI planerar rättsliga åtgärder mot Internetleverantörer nästa månad.

Upphovsmän och rättighetsinnehavare har nyligen vunnit en del av "piratstriden". Enligt ett beslut från justitiedepartementet ska rättighetsinnehavare själva kunna gå till domstol när deras rättigheter kränkts. Domstolen kan sedan begära ut kundinformation från Internetleverantören.

Källa: Sveriges Radio, Sveriges Radio[2], Independent.ie.