För nästan två år sedan, maj 2006, utförde polisen en razzia mot The Pirate Bay. Sedan dess har åtal skjutits upp men i slutet av januari bestämde sig kammaråklagare Håkan Roswall att väcka åtal. Enligt Håkan Roswall har personerna bakom The Pirate Bay brytit mot lagen och rubriceringen lyder medhjälp till upphovsrättsbrott.

Åtalet är specifikt koncentrerat till 35 verk som har varit tillgängliga via The Pirate Bay. 22 av dessa verk är musik, nio är filmer och fyra är programvara. I åtalet nämns att personerna bakom The Pirate Bay tjänat 1,2 miljoner kronor på verksamheten, framförallt genom reklamförsäljning. Vid en fällande dom kommer The Pirate Bay att få betala 1,2 miljoner kronor i skadestånd. Dessa pengar tillfaller svenska staten.

Även rättighetsinnehavarna till musiken, filmerna och programvaran kommer att kräva skadestånd. Nu har skivbolagens åtal lämnats in. The Pirate Bay krävs på 15 miljoner kronor, eller 1 621 045 euro, av skivbolagen Universal Music, Sony Music, EMI, Warner Music och Bonnier Amigo. Dessa skivbolag representeras av IFPI. Lars Gustafsson som är chef på IFPI skriver i ett pressmeddelande:

Den ersättning som nu begärs baseras på de album som åklagaren inkluderat i sitt åtal. Den skada som skivbolagen, artisterna och upphovsmännen orsakats av The Pirate Bays olagliga verksamhet är många gånger större.

Hittills ligger The Pirate Bays skadestånd på 16,2 miljoner kronor om de fälls. Antipiratbyrån och MPA har ännu inte lämnat in sina skadeståndskrav för filmerna och programmen i åtalet. Den totala summan kommer därför att bli mycket högre.

Peter Sunde som är en av männen bakom The Pirate Bay säger till IDG att skivbolagens uträkningar är felaktiga. Enligt Sunde bygger skivbolagens skadestånd på att en nedladdning motsvarar en förlorad försäljning. Vidare säger Sunde att det inte är säkert att alla dokumenterade nedladdningar varit från Sverige.

Källa: Svenska Dagbladet, IDG.