Från lanseringen av Windows 95 under tredje kvartalet 1995 till Windows XP i slutet av 2001 har Microsoft lanserat ett operativsystem avsett för hemanvändare eller arbetsstationer nästan varje år. En av anledningarna till att detta var möjligt var att de då arbetade med två helt olika kärnor, 9x respektive NT. Den förstnämnda byggde mer eller mindre på gammal DOS-kod, medan NT var en helt ny kodbas som till en början enbart var avsedd för arbetsstationer och företag. I och med Windows XP som kom 2001 hade Microsoft lyckas slå dessa två samman och hade nu enbart en kodbas till alla sina operativsystem.

Operativsystemet som var tänkt att lanseras två år efter Windows XP gick under namnet Windows Longhorn. Det visade sig att Microsoft stötte på stora problem med utvecklingen av det här operativsystemet, och år 2004, ett år efter den första planerade lanseringen meddelade Microsoft att man mer eller mindre skulle börja om från början. Först i november 2006, mer än fem år efter lanseringen av Windows XP dök äntligen Windows Vista upp på marknaden.

Operativsystem

Lanseringsdatum

Windows 95

24 augusti 1995

Windows NT4

29 juli 1996

Windows 98

25 juni 1998

Windows 98SE

5 maj 1999

Windows ME

14 september 2000

Windows 2000

17 februari 2000

Windows XP

25 oktober 2001

Windows Vista

30 november 2006

Windows 7

juni 2009?

Microsoft gör nu allt för att samma historia inte skall upprepa sig och de har vid ett flertal tillfällen sagt att nästa Windows-version som går under kodnamnet ”7” skall lanseras tre år efter Vista, alltså i slutet av 2009. De senaste dagarna har dock ett flertal indikationer visat att det verkar som att Microsoft verkar hålla detta löfte och att vi redan i mitten av nästa år kommer att kunna få ta del av en helt ny version av Windows.

Första indikationen gavs när Microsoft meddelade att Windows XP Home skulle fortsätta säljas till juni 2010, eller ett år efter lanseringen av Windows 7, vilket som inträffar sist. Med detta i åtanke bör Microsoft för tillfället planera för en lansering av Windows 7 ett år före sista datumet för XP Home, alltså i juni 2009.

Något ännu mer indikativt var när Bill Gates häromdagen gick ut med uttalandet att han ser fram emot nästkommande Windows och att det bör kunna lanseras under nästkommande år. Om så är fallet är Microsoft tillbaka i sin cykel där man lanserar en stor uppdatering av sitt operativsystem ungefär vart tredje år.

Om en jämförelse med Vista och dess utveckling med Windows 7 görs bör snart de första officiella Beta-lanseringarna dyka upp. Ungefär ett år innan Vista blev klart dök Beta 1 upp och med jämna mellanrum det kommande året skickade Microsoft ut nya Beta-versioner till sina testare. Med andra ord bör samma sak hända för Windows 7 inom kort om Microsoft skall kunna hålla sitt mål med en lansering 2009. Vad som däremot talar emot är att Milestone 2 för Windows 7 som är planerad till maj i år dök upp redan i juli 2002 för Vista, mer än fyra år innan lansering.

Källa: CNET News.