Under datormässan CeBIT som gick av stapeln i Tyskland under mars presenterade ett flertal datortillverkare modeller som var direkta konkurrenter till Asus Eee. En av dessa var HP och deras dator gick under namnet 2133 och såg mycket intressant ut. På de bilder som läckte ut på Internet kunde man se en elegant och stilren dator men trots detta skulle priset vara konkurrenskraftigt med Asus Eee.

Idag, en knappt månad efter att den första informationen om HP 2133 blev tillgänglig har produkten lanserats, officiellt får datorn tillägget Mini-Note efter modellbeteckningen. Datorn ser ut exakt som på de bilder som tidigare visats och går i färgskalorna grått och svart.

Specifikationsmässigt överraskar inget utan 2133 Mini-Note är utrustad med de komponenter som tidigare uppgetts. Jämfört med Asus Eee är skillnaderna däremot relativt stora. För det första har 2133 en 8,9” stor skärm, till skillnad från en 7,0” hos den nuvarande Eee-modellen. HP har valt att använda sig av en processor från tillverkaren VIA till skillnad från Asus som placerade en Intel Celeron i sin dator. Både storleks- och viktmässigt är 2133 Mini-Note något större än Eee, men i gengäld får man ett större tangentbord och HP uppger att det har 92 % av ett fullstort tangentbords storlek. Nätverkskort, trådlöst som trådat, webbkamera och blåtand finns också bland specifikationerna.

  • Operativsystem: Microsoft Windows Vista

  • Processor: VIA C7 1,0 GHz till 1,6 GHz

  • Minne: DDR2, 512 MB till 2 GB

  • Hårddisk: 4 GB SSD, 120 GB HD, 160 GB HD

  • Skärm: 8,9” 1280 x 768 pixlar

  • Vikt: 1,2 kg (3-cells batteri) 1,5 kg (6-cells batteri)

  • Storlek (HxBxD): 2,7 cm x 25,5 x 16,5 cm

  • Pris: Från $ 499 till ~$ 850

HP har valt att använda sig av Windows Vista som standardoperativsystem på datorn. Asus lanserades först Eee med en Linux-distribution för att hålla kostnaderna nere, men nu i dagarna har de också börjat skeppa sina datorer med Windows XP, utan extra kostnad. Att använda sig av ett sådant prestandakrävande operativsystem som Windows Vista i en dator av den här kalibern känns underligt. Å andra sidan finns det säkerligen användare som ser valet som ett plus då man får den senaste mjukvaran från början.

Utöver specifikationer har också ett flertal tester av HP 2133 Mini-Note dykt upp på Internet under dagen. Av testerna att döma verkar de flesta vara eniga i att HP inte nått ända fram med denna produkt. De två största problemen verkar vara dålig prestanda vilket beror på kombinationen av VIA-processorn och valet av Windows Vista, samt att datorn enbart klarar av att drivas strax över två timmar på en laddning.

Dessa problem vägs dock delvis upp av utseendet som verkar vara lika stilrent i verkligheten som på bild. Utvärderarna verkar också vara ense om att byggkvalitén är mycket god och att datorn inte känns lika plastig som Asus Eee. Även tangentbordet är en fördel då det är nästan fullstort vilket underlättar användandet avsevärt.

HP 2133

Asus EEE 4G

Processor

VIA C7 1,0 GHz

Intel Celeron 630 MHz

Minne

512 MB

512 MB

Hårddisk

4 GB SSD

4GB SSD

Batteritid

2h 15 min

3h 23 min

Vikt

1,2 kg

1,0 kg

Pris

$ 499

$ 399

Jämfört med Asus Eee presterar 1,6GHz-versionen av HP 2133 ungefär likvärdigt.Hur 1,0 GHz-versionen presterar är ännu inte känt, men det bör vara något sämre. Batterikapaciteten är däremot betydligt sämre och 2133 väger 20 procent mer. Vad som gör det hela värre är att priset är ungefär 100 dollar mer än för Asus Eee. Men för detta får man istället en större skärm och Vista istället för en Linux-distribution.

HP 2133 Mini-Note finns i flera olika konfigurationer och det är den billigaste som börjar på 499 dollar. Om man vill ha en processor på 1,6 GHz istället för 1,0 GHz, uppgradera internminnet från 512 MB till 2 GB och få en 120 GB stor hårddisk stiger priset från 499 dollar till hela 750.

Källa: HP och NotebookReview.