Intels nya grafikkort Larrabee förväntas lanseras någon gång under nästa år. Exakt hur kortet kommer att vara utrustat eller prestera är ännu okänt, och det enda vi egentligen vet är att det kommer vara mycket konfigurerbart. Idag producerar Intel i princip enbart integrerade grafikkort vilket de också är störst på.

Jen-Hsung Huang är VD för Nvidia och är allt annat än imponerad av de produkter Intel tillhandahåller idag. Under en pågående konferens har han bland annat sagt att Intels produkter är ett skämt och att om Intel lyckas tiodubbla deras prestanda fram till 2010 kommer de ändå inte att nå fram till vad Nvidia kan erbjuda sina kunder redan idag.

Nvidia har tidigare fått agera relativt ensamma på grafikkortsmarknaden tillsamman med ATI/AMD och man börjar troligen kännas sig pressade då en av världens största företag i form av Intel nu bestämt sig för att slå sig in. Därför har man bestämt sig att kontra och har tagit fram en lösning tillsammans med Via som skall börja konkurrera med Intel på en av deras egna marknader.

Via-Nvidia-plattformen består av den nya Isaiha-processorn från Via och kretsar samt grafikkort från Nvidia. Någon detaljera specifikation för den här lösningen har ännu inte presenterats utan den enda information som finns tillgänglig är en PowerPoint-slide. Enligt uppgift verkar det som att lösningen från Via och Nvidia kommer vara betydligt mer kraftfull än den annars vanliga kombinationen av 945G-krets och Celeron-processor från Intel. Beräkningsmässigt klarar Intels lösning enbart av 6,4 miljarder flyttalsberäkningar per sekund medan den från Via och Nvidia kan utföra hela 36 miljarder. Även grafikmässigt ser Intel ut att hamna på efterkälken då den vare sig klarar av DirectX 10 eller högupplöst film i form av Blu-Ray.

Jämförelsen är gjord av Nvidia vilket gör den allt annat än objektiv, och det mest intressanta är ändå hur Isaiha-processorn tillsammans med Nvidias kretsar ställer sig gentemot den kommande Atom-plattformen från Intel. Några sådana uppgifter finns över huvud taget inte men vi vet att den nya processorn från Via presterar betydligt bättre än den föregående C7, och möjligen även i klass med de äldre Pentium M-processorerna.

Lösningen från Nvidia och Via skall finnas på marknaden det första kvartalet 2009.

Källa: DailyTech, 2.