Trots att LCD TFT-monitorer har tagit över helt är det fortfarande en skara personer som fortfarande har en CRT-monitor på grund av just uppdateringsfrekvensen, vilket kan ställas mycket högre på en CRT jämfört med en TFT som är låst till 60 uppdateringar per sekund.

NEC:s nya TFT-panel löser detta problem genom att ha en uppdateringsfrekvens om 120 Hz. Troligen har man löst det genom att optimera hur monitorn skickar informationen och det handlar förmodligen om en teknik som låter panelen skicka dubbelt så mycket data per klockcykel.

Detta lär göra många gamers intresserade men det återstår att se om det blir någon konsumentmonitor av panelerna; de verkar främst vara framtagna för filmredigering eller där hög uppdateringsfrekvens krävs. Totalt två paneler har tagits fram: en 22,5-tum och en 19-tum. 22,5-tumspanelen har en upplösning om 1920x1200 (WUXGA, stödjer FullHD) och har ett kontrastförhållande om 800:1. Vidare har den en luminans om 460 cd/m2 samt 10-bitars färghantering som betyder att den kan visa upp till 1073 miljoner färger.

NEC:s nya paneler har betraktningsvinklar om 176 grader vertikalt och horisontellt. Responstiden ligger på 12 millisekunder vilket är mycket segare än de senaste LCD TFT-monitorerna.

Trots att de nya panelerna har lägre specifikationer än de flesta nya LCD TFT-monitorer lär de dock upplevas som mycket mer behagligare och snabbare än dagens LCD TFT-monitorer. Snabba actionspel ser av naturliga skäl mycket bättre ut på en 120 Hz-monitor än motsvarande 60 Hz-monitor.

Hidetoshi Usui som är marknadsplanerare hos NEC kommenterar:

The introduction of the new 22.5-inch high-definition LCD is further evidence of NEC LCD Technologies’ longstanding dedication to providing advanced display solutions that meet the sophisticated requirements for high-end monitor applications such as high-performance motion picture monitors,

Läs mer hos NEC. Panelerna ska visas upp på Display 2008 samt på Society for Information Display. Mer information dyker förhoppningsvis upp inom kort.