Ett exempel på en iögonfallande kylare är MSI:s moderkort X48 Platinum som har en slags "berg-och-dalbana" ovanför nordbryggan. Detta är dock ingenting mot Gigabytes nya moderkort EP45 Extreme, som närmast ser ut som ett moderkort med ett grafikkort i ren koppar.

Det är hårdvarusajten Tweaktown som publicerat fotografier och information om moderkortet. EP45 Extreme är som namnet antyder baserat på Intels styrkrets P45. Bortsett från kylningen är modellen faktiskt ganska lik EP45-DS5 som SweClockers nyligen skrivit en förhandstitt om.

Till skillnad från EP45-DS5 kommer Extreme-modellen enbart att säljas i begränsad upplaga och moderkortet är framför allt till för extrema överklockare. Gigabyte skickar därför med en kylare för flytande kväve som kan monteras på processorn, och dessutom ett vattenblock för nordbryggan.

Moderkortet har även en del funktioner för att underlätta överklockning. På baksidan av kortet sitter en knapp för att återställa CMOS. Moderkortet har även 12-fas strömreglering.

Bortsett från kylarna är moderkortet ett ganska typiskt P45-moderkort för datorentusiaster. Modellen har tre stycken PCI Express-platser i x16-storlek (bandbredden till två av dessa är dock 8x och 4x). Vidare har modellen sex stycken SATA-portar, två stycken gigabit-ethernet, inbyggt 7.1-ljud och åtta USB-portar.

Gigabytes tanke med EP45 Extreme är förmodligen att utmana Foxconns moderkort, som är mycket populära bland de extremaste överklockarna. Foxconn säljer exempelvis modellen Black Ops, som även har en medföljande kvävekylare.

Källa: Tweaktown.