Datortillverkaren Quanta som tillverkar bärbara datorer åt ett flertal stora företag så som HP och Dell producerade förra året 32 miljoner bärbara datorer. För 2008 planerar man att skeppa hela 40 miljoner enheter, en ökning på hela 25 procent. Liknande tendenser går att hitta i övriga industrin också, bland annat hos Apple som levererade 61 procent fler bärbara datorer det här kvartalet än samma kvartal förra året.

När industrin går på högvarv kan minsta lilla förändring få stora konsekvenser, vilket nu har skett i och med en fabriksbrand i mars månad. Fabriken som förstördes befann sig i Sydkorea och tillverkade batterier för bland annat bärbara datorer. Först inom ytterligare några månader, alltså ungefär ett halvår efter branden, beräknas fabriken återigen vara funktionsduglig. Detta har lett till en brist av just batterier till bärbara datorer.

Big customers won't have problems because they're the first to be served by suppliers

Enligt Quanta som rapporterar om bristen kommer den dock inte att drabba de stora tillverkarna, då dessa får sina komponenter först, utan det är istället de mindre företagen som får det tufft. Utöver brist på batterier rapporteras det också om brist på material till datorernas hölje.

Förutom grundläggande komponenter så som batterier och höljen verkar det även som att Intel inte kommer att kunna leverera den mängd Atom-processorer som datortillverkar världen över efterfrågar. Enligt uppgift kommer endast 40 procent av beställningarna att levereras under de första månaderna, något som naturligtvis ställer till med problem för de företag som har planerat att släppa sina Asus Eee-utmanare.

Intel ville inte kommentera om vad bristen beror på, men meddelar att man för tillfället ökar sin tillverkningskapacitet och att man räknar med att kunna leverera tillräckligt många Atom-processorer för den närmaste tiden.

Källa: The Inq, Infoworld, BuzzTracker.