Nehalem är den nya processorarkitektur Intel jobbar på som kommer att ersätta nuvarande Core. Kodnamnet på arkitekturen är Nehalem och under det fjärde kvartalet 2008 och framåt kommer flera modeller att lanseras. Gemensamt för processorerna är att de har inbyggd minneskontroller likt AMD:s produkter.

Redan i december förra året publicerades information om Bloomfield. Processorn kommer att ha tre stycken inbyggda DDR3-kanaler som vardera stödjer två stycken minnesstickor. Bloomfield är dessutom en av få Nehalemprocessorer som inte riktar sig exklusivt till servrar som stödjer Intels nya kommunikationsbuss Quickpath Interconnect. Denna buss används för att skicka data mellan processorn och nordbryggan i högre hastigheter än vad nuvarande FSB klarar av att ge.

Information om Bloomfields nordbrygga har det varit snålare med. Kodnamnet har länge varit känt som Tylersburg. Nu har en hel del intressant information publicerats. Marknadsföringsnamnet på Tylersburg är X58 och styrkretsen kommer att vara den första som Intel lanserar för Nehalem.

Eftersom Nehalem har integrerad minneskontroller behöver inte X58 bry sig om minnet utan fokus är snarare på PCI Express. X58 kommer att stödja två eller fyra stycken PCI Express 2.0 x16 eller x8. Likt Intels värstingplattform för datorentusiaster lär Bloomfield och X58 klara av avancerad Crossfire och kanske även trippel-SLI. Intel kommer att kombinera X58 med sydbryggan ICH10R, som stödjer flertalet RAID-nivåer och många SATA-portar.

Moderkort baserade på X58 och ICH10R kommer att lanseras samtidigt som Bloomfield under det fjärde kvartalet 2008. Det är ännu inte känt vad Intel kommer att döpa Bloomfield till.

Källa: Expreview.