Pico-ITX som är en formfaktor som utvecklats av VIA är litet mer än ett år gammal och visades först upp på Pressexpo-mässan den 21 mars förra året. Formfaktorn är den minsta som VIA utvecklat och mäter endast 10 gånger 7,2 centimeter. Sedan tidigare har plattformen endast funnits med en C7-processor på 1 gigahertz, som förvisso är strömsnål, men VIA har processorer i sin produktportfölj som är ännu mer energisnåla.

Eden ULV är bland de minsta och mest energisnåla processorer som VIA tillverkat, och nu är de kombinerade i moderkortet Epia PX5000EG.

Detta moderkort bygger på styrkretsen VX700 som är en sorts nordbrygga och även sydbygga på samma gång. Inuti kretsen sitter det även ett Unichrome Pro II-grafikkort. Lagringsmöjligheterna består av en Serial ATA-port samt en PATA-kanal för två stycken lagringsenheter. Det finns även ett inbyggt 10/100-nätverkskort, även detta från VIA (VT6106S).

Det integrerade ljudkortet stödjer HD-material och på en referensdator finns det en 3,5-millimetersutgång för högtalare samt en mic-ingång. Även ljudkortet är VIA-tillverkat och är modell VT1708A.

Daniel Wu, vice president på VIA:s plattformsavdelning, kommenterar den nya produkten:

The introduction of the VIA EPIA PX5000EG elevates the VIA EPIA range of innovative embedded solutions to new heights of thermal and energy efficiency in an extremely miniaturized form factor,

Epia PX5000EG är nästan en komplett dator och det enda som behöver kompletteras är en lagringsenhet (PATA eller SATA) samt en DDR2-modul. Den lilla datorn fungerar med bland annat Windows XP, Linux och Windows CE.

Den tidigare Epia-modellen PX10000G med C7-processor konsumerade som mest 13 watt under drift. Eden ULV som PX5000EG bygger på är strömsnålare, men något exakt värde har inte angivits av VIA än så länge. Troligen ligger den totala konsumtionen på cirka 6–8 watt. Läs mer om det nya moderkortet hos VIA. Några prisuppgifter har ännu inte publicerats.