Tillverkaren Via fick sitt stora genombrott när de började levererar kretsuppsättningar till uppstickaren AMD:s processorer i slutet av 1990-talet. Även idag går det att köpa moderkort till AMD:s processorer med kretsuppsättningar från Via, men istället för K133 heter de nu K8M890. För att bredda sin produktportfölj köptes bland annat Cyrix och S3 Graphics upp, varav det första är ett gammalt företag som producerade processorer och det senare en grafikkortstillverkare. Detta har gjort att Via kunnat tillhandahålla allt-i-ett-löningar som exempelvis små kretskort med allt vad som behövs för att få en fungerande dator.

Då Via är betydligt mindre än både AMD och Intel har de inte haft någon möjlighet att direkt konkurrera med dem på processormarknaden utan har istället försökt att nischa sig, pris och energikonsumtion istället för rå prestanda. Men för att kunna tillverka så energisnåla processorer som möjligt krävs modern tillverkningsteknik och Intel har redan under 2007 kunnat börja tillverka processorer med 45 nanometers-teknik . AMD kommer att följa efter i slutet av 2008 och Via har nu berättat att man har för avsikt att övergå till denna tillverkningsteknik under 2009.

Eftersom man via 45 nanometers-tekniken får fysiskt mindre produkter och som dessutom kräver mindre energi har man bedömt det möjligt att börja sälja en dubbelkärnig processor som uppfyller Via:s krav på energisnålhet och pris. Processorn skall vara byggd på Isaiah-processorn som lanserades tidigare i år, men ännu inte börjat säljas till konsument.

VIA har också berättat mer om den kommande Isaiah-processorn och vid försäljningsstart kommer den att ha en klockfrekvens om 2 GHz. Bussfrekvensen kommer att variera mellan 800 samt 1333 MHz och cache-minnet kommer att vara 2*64 KB och 1 MB för nivå ett respektive nivå två. Den kommer att tillverkas av Fujitsu med hjälp av 65 nanometers-teknik.

Förhoppningarna på den nya processorn är stor och Via bedömer att deras försäljning kommer att öka med 20 till 30 procent årligen.

Källa DigiTimes, TechConnect.