Under hösten 2004 lanserade Mozilla version 1.0 av sin webbläsare Firefox och vid denna tidpunkt var det främst så kallade datorexperter som valde att lämna Internet Explorer till fördel för uppstickaren. Åren gick och allt fler ansåg Firefox vara bättre än Internet Explorer och version två av webbläsaren blev tillgänglig i oktober 2006. Näst på tur står naturligtvis Firefox 3 och inatt släpptes alltså den första releasekandidaten.

Nyheterna i Firefox 3 jämfört med föregångarna är många. Bland annat sägs den nya versionen vara betydligt säkrare och även ha en bättre minneshantering. Tilläggshanteraren har också uppdaterats och det är nu möjligt att installera nya tillägg utan att först besöka en webbsida.

Utvecklingen av mjukvara brukar delas in i tre olika faser, alpha, beta och releasekandidat. Alpha-fasen är när mjukvaran fortfarande är i ett tidigt stadium i sin utveckling och många funktioner fortfarande saknas. Firefox 3 lämnade denna fas i slutet av november förra året då den första beta-versionen släpptes. Vad som menas med en releasekandidat är att utvecklarna känner sig så pass nöjda att de är beredda att testa om programmet är färdigt att släppas till allmänheten. Oftast hittas dock några mindre fel i det här stadiet som måste rättas till och en andra releasekandidat brukar dyka upp.

Från att Firefox 2 gick in i releasekandidat-fasen tog det mindre än en månad till att den färdiga versionen släpptes. Med andra ord kan vi förvänta oss att Firefox 3 lanseras någon gång i mitten på juni om inget oförutsett händer.

Mozilla Firefox 3 RC1 finns redan i nuläget att tillgänglig till de tre stora operativsystemen Windows, MacOS X samt Linux och i 46 olika språkversioner. Den svenska versionen till Windows-plattformen hittas här och väger in på 7,2 MB.