Samma grafikprocessor som effektivt kan modifiera grafikdata för häftiga effekter i spel kan även användas för att snabba upp Photoshopfunktioner som filter. I dessa typer av väldigt parallella beräkningar kan grafikprocessorn ofta vara flera gånger snabbare än den vanliga processorn.

Nästa version av Photoshop kommer att heta CS4 och de nya grafikkortsfunktionerna har nyligen demonstrerats på Nvidias högkvarter. På en Skulltraildator kunde Photoshop utan några problem rotera och modifiera en 442 megapixel-bild på 2 gigabyte.

Enligt hårdvarusajten TGDaily som besökte demonstrationen kunde nya Photoshop manipulera den enormt stora bilden som om det vore ett litet 5 megapixel-foto. Prestandaökningen som imponerade TGDaily mest var Photoshops nya 3D-accelerarade panorama-funktion.

Eftersom Adobe demonstrerade funktionerna hos just Nvidia är det mycket troligt att den nya Photoshopversionen kommer att utnyttja CUDA. CUDA är Nvidias system för att köra kod på grafikkortet och stöds av alla Geforce 8- och Geforce 9-grafikkort. Fotografen som har ett sådant grafikkort kan förmodligen räkna med prestandaökningar när Photoshop CS4 lanseras den 1 oktober i år.

Källa: TGDaily.