Under de fem år som gått sedan Intel lanserade sin första Centrino-plattform har mycket hänt. Alla de ingående komponenterna så som processor, moderkortskretsar och nätverkskort har uppgraderats ett flertal gånger. Detta har gjort Centrino-märkningen komplex då det är svårt att avgöra exakt vilka komponenter som sitter monterade i datorn.

Därför har Intel tagit beslutet att nästa plattform avsedd för bärbara datorer som lanseras inom kort kommer att gå under namnet Centrino 2. Nytt jämfört med tidigare plattform är bland annat en ny processor, snabbare systembuss och stöd för DDR3-minnen. Enligt de senaste uppgifterna kommer också en SSD-hårddisk att vara en del i vissa Centrino 2-paket.

Under det tredje kvartalet i år kommer Intel att lansera sina första SSD-hårddiskar avsedda för vanliga datorer. De går under namnet Client X25-M samt Client X18-M varav den enda skillnaden är formfaktorn på antingen 2,5” eller 1,8”. Båda produkterna kommer initialt att vara begränsade till 80 GB och använda sig av SATA-anslutning.

Exakt på vilket sätt Intel kommer att integrera SSD-hårddiskarna i sitt Centrino 2-paket är ännu oklart. Men det kommer garanterat att även fortsättningsvis säljas datorer med Centrino-märkningen utan SSD-hårddiskar på grund av det markant högre priset för en SSD-hårddisk. Troligen kommer märkningen att på något sätt skilja sig åt i form av Centrino 2 respektive ”Centrino 2 Pro/SSD” eller liknande.

Enligt uppgift kommer Intel att öka lagringskapaciteten hos sina SSD-produkter från maximalt 80 GB till 160 GB under slutet av det här året. Nästkommande år satsar man på att ha produkter som klarar av att lagra 250 GB och uppåt.

Intel plans to increase storage capacities up to 160GB by the end of the fourth quarter, and to 250GB and above in 2009, the sources added.

Tidigare har Intel påstått att deras SSD-produkter skall ha både högre läs- och skrivhastighet än konkurrenterna, något som ännu inte blivit bekräftat. Något glädjande för de som idag tycker att SSD-hårddiskar är alldeles för dyra är att Intel hävdar att priset kommer att sjunka med 50 procent år 2009 och 2010, alltså kommer en SSD att ha en fjärdedel av dagens pris år 2010.

Källa: DigiTimes, Hexus.