Enligt Seagates chef är solid state-hårddiskar inte tillräckligt kosteffektiva ännu. Den stora hårddisktillverkaren har därför avvaktat att sälja diskar med den nya tekniken. Seagates mål är att ge sig in på SSD-marknaden ordentligt först när priset per gigabyte är nere på 0,10 dollar.

I dagsläget är kostanden per gigabyte ungefär 3,50 dollar för de billigaste solid state-hårddiskarna och priset kommer inte att kunna sänkas drastiskt de närmsta åren. Tillverkarens första SSD-modeller kommer därför uteslutande att rikta in sig på företagskunder som är beredd att betala mer för de snabba hårddiskarna.

Till skillnad från vanliga mekaniska hårddiskar har SSD-hårddiskar inga rörliga delar utan använder minnen för att lagra data. Designen har vissa fördelar som att disken inte kan krascha. Dessutom är prestanda högre.

Förutom att lansera sin första SSD-hårddisk nästa år kommer Seagate även att lansera sin största mekaniska hårddisk hittills. Den nya disken kommer att ha en kapacitet på hela två terabyte. Kapaciteten är dubbelt så hög som Seagates 1 TB-modeller, som lanserades 2007. Hur mycket Seagates 2 TB-disk kommer att kosta är ännu inte känt.

Källa: Dailytech.