Sommarens upplaga av Dreamhack håller precis som brukligt till i Småland, närmare bestämt mässhallen Elmia i Jönköping. Evenemanget arrangeras med hjälp av mer än 300 eldsjälar som är beredda att ta emot tusentals besökare under tre hektiska dagar. På schemat finns allt ifrån e-sport till tävlingar och udda upptåg, men också en mängd utställare som underhåller deltagarna.

Tre dagar med minst sagt begränsade möjligheter till sömn betyder att besökarna måste vara beredda på det värsta. Att läsk och snask går åt som smör i solsken är knappast någon överraskning.

Först ut bland utställarna är säkerhetsföretaget Symantec som visar upp Norton Internet Security. Genom att installera programpaketet på ett gäng speldatorer vill företaget få bukt med uppfattningen att antivirusprogram automatiskt innebär prestandaförlust och i förlängningen sämre spelupplevelse.

Den välkända minnestillverkaren Mushkin besöker festivalen med ett par välfyllda datorsystem. Här är demonstreras extremkylning med flytande kväve, tillsammans med företagets komponenter förstås.

Är bubblande kemikalier för magstark finns alltid vanligt vatten att tillgå. Ett riktigt maffigt datorsystem med rejält tilltagen vattenkylning fick en och annan besökare att höja på ögonbrynen.

Ett gäng färgglada hårddiskar prydde Western Digitals utställningsbås, som vid sidan av de små portabla enheterna också visade upp Velociraptor. Den sistnämnda modellen är en 300 gigabyte stor hårddisk som snurrar i hela 10 000 varv i minuten.

Bland de mest unika prylarna på mässan finns Novint Falcon, en ”3D touch device”. Den minst sagt futuristiskt utformade enheten innehåller ett ”handtag” (i detta fall en pistol) på en ställning. Ställningen låter spelaren navigera med genom att röra på handtaget, som bland annat kan bytas ut till en styrkula eller en ratt för racingspel. Givetvis finns ”force feedback” för extra mycket känsla.

En av de mest trogna utställarna är Datorbutiken.com, som med hjälp av en tämligen fullvärdig liten butik och verkstad räddat fler än en besökare från haveri.

Sist men inte minst kan vi meddela alla oroliga besökare att det fortfarande finns Joltcola att tillgå. Den koffeinberikade drycken är inte särskilt nyttig, men vad gör det när ögonlocken kämpar emot.

Håll utkik efter fler artiklar från Dreamhack Summer i Jönköping.

I samarbete med: Venen.se