Den smartaste designen för värstinggrafikkorten är enligt AMD att utrusta kortet med två stycken effektiva grafikprocessorer. Grafikkorten kan sedan utnyttja den redan existerande Crossfire-tekniken för att koppla samman grafikprocessorerna till en starkt presterande helhet.

AMD har provat på idén med bra resultat med Radeon HD 3870 X2, och kommer att lansera ett Radeon HD 4870 X2 i framtiden.

Nvidia håller inte med och anser istället att det är bättre med en kraftfull grafikprocessor istället för två svagare. Nvidia har visserligen provat på dubbla GPU:er med Geforce 9800 GX2, men har övergett den designen till förmån för den större och kraftfullare grafikprocessorn GT200 i Geforce GTX 200-modellerna.

Rick Bergman, som är vice president på AMD, säger i en intervju att GT200 förmodligen är den sista av sitt slag. Enligt Bergman är det helt enkelt inte vettigt att lägga ner pengar och utvecklingskostnader på stora grafikprocessorer som GT200, när tekniken för att koppla ihop mindre kretsar redan är utvecklad. När Nvidia får se vad Radeon HD 4870 X2 kommer att gå för lär de tänka om, enligt AMD.

GT200 är fysiskt en väldigt stor grafikprocessor och inte många får rum på de kiselplattor som kretsarna tillverkas på. Detta leder till hög tillverkningskostnad. AMD:s kretsar är mycket mindre och samma kretsar som används i övre mellan- och prestandasegmentet kan användas på värstingmodellerna som Radeon HD 4870 X2.

Radeon HD 4850 och Radeon HD 4870 lanseras nästa vecka, och Radeon HD 4870 X2 är planerad inom kort. Nvidia behöver dock inte vänta på det grafikkortet för att se om AMD:s påståenden stämmer. Enligt tester som hittills publicerats om Geforce 280 GTX har det ibland svårt att spöa Geforce 9800 GX2, som är tillverkad enligt AMD:s recept med två effektiva grafikprocessorer.

Källa: EETimes.