För närvarande är det rika industrialiserade länder som USA, Japan och länderna i Västeuropa som står för den stora majoriteten av alla datorer. Enligt Gartner har dessa länder 58 procent av alla installerade persondatorer, trots att befolkningsmängden endast är 12 procent av världsbefolkningen.

Enligt Gartner kommer dock datorer-per-capita att dubblas i utvecklande marknader. Ökningen beror framförallt på bättre tillgång till trådlöst nätverk och billigare hårdvara.

Det stora antalet datorer leder dock till vissa problem. Gartner uppskattar att över 180 miljoner datorer kommer att bytas ut i år, och de äldre datorerna kommer att kasseras med ”lite eller ingen” tanke på datorernas miljöskadliga innehåll. Hårdvarutillverkare har blivit bättre att använda miljövänliga material, men många äldre komponenter har fortfarande bly i sig.

Vilken prestanda medeldatorn har i världen finns det dessvärre ingen uppskattning om. SweClockers läsares datorer lär dock vara flera gånger kraftfullare än medel.

Källa: ZDnet.