Toshibadatorerna heter Qosmio G50 och Qosmio F40, och är de första datorerna som lanseras som är utrustad med hjälpprocessorn SpursEngine. SpursEngine är baserad på en bantad version av Cellprocessorn som sitter i Playstation 3, och kommer att användas för att snabba upp vissa typer av beräkningar.

Det innebär att datorn har tre stycken olika sorters beräkningskretsar, som alla kan användas till den typen av beräkningar kretsen är bäst lämpad till. Vi har den senaste tiden sett att grafikkort börjat användas till annat än grafik. En extra Cellprocessor kan ge ytterliggare möjligheter att förbättra prestanda i vissa applikationer.

SpursEngine kommer framförallt användas för multimedia, exempelvis att koda HD-video. Den extra processorn ska enligt Toshiba kunna skala upp video i standardupplösning till HD-upplösning dubbelt så snabbt som nuvarande hårdvara. SpursEngine ska även kunna enkoda digital-TV till MPEG4 i realtid.

Den extra processorn kommer även att användas för att lägga till funktioner i mediaspelare. Medan Toshibadatorn används för att titta på film kommer SpursEngine hålla koll på alla ansikten i filmen, och göra så att scener i filmen kan hittas där en viss person är med. Toshiba har även andra planer för den extra beräkningskraften.

Qosmio G50 har en 18,4-tum skärm medan F50 har en mindre 15-tum skärm. Den förstnämnda datorn väger 4,9 kilo på grund av den stora skärmen. Båda datorerna är, föga förvånande, inriktade på multimedia. Qosimo G50 har en Core 2 Duo, ett Geforce 9600M, 500 gigabyte hårddisk och trådlöst nätverk med 802.11n.

Toshiba lanserar datorerna i juli. Den billiga F50 kommer att kosta cirka 2700 dollar.

Källa: PCWorld.