Microsoft och Intel har under datorns utveckling starkt kopplats ihop. I mitten av 90-talet myntades till och med uttrycket ”Wintel” för att beskriva deras starka samarbete. På samma sätt var Intel tidigt med i utvecklingsfasen av det senaste operativsystemet Windows Vista från Microsoft för att säkerställa att deras processorer, moderkort och andra produkter skulle fungera klanderfritt.

Detta samarbete har dock inte gjort att Intel på något sätt känner sig manade att uppdatera sina egna datorer med det nya operativsystemet. En källa inom företaget meddelar nu att ett beslut har tagits där man fastställer att Windows Vista inte kommer att installeras på företagets datorer.

Efter en noggrann analys av Intel vad gäller kostnaderna och vilka fördelar ett byte till Windows Vista skulle innebära kom man helt enkelt fram till att det inte skulle vara lönsamt att göra denna förändring. Den största orsaken sägs vara de omfattande uppgraderingarna av datorerna som skulle vara nödvändigt för att de skulle klara av de krav Windows Vista ställer på hårdvaran.

This isn’t a matter of dissing Microsoft, but Intel information technology staff just found no compelling case for adopting Vista.

Källan fortsätter med att klargöra att det inte på något sätt är ett försök från Intels sida att smutskasta Microsoft. Istället är Windows Vista helt enkelt inte rätt för Intel just nu.

Att företag väntar med att uppgradera sina datorer och mjukvaror är inte något ovanligt. Detta då störningar och problem som kan uppstå vid dessa förändringar kan leda till stora ekonomiska konsekvenser. Praxis inom de flesta branscher är därför att vänta tills de största felen i den nya mjukvaran rättats till för att på så sätt minimera den egna risken.

[...]there is a typical waiting period before next-gen OS adoption. However, Vista, has almost passed that period and is troublingly receiving little support. But by 18 months, you’d expect to see a significant uptake, and we haven’t seen that. There’s not much excitement.

Enligt branschanalytiker på företaget Gartner borde därför företag nu börjat installera Windows Vista i och med att de flesta felen som fanns med i den första versionen blivit lagade. Men detta har än så länge uteblivit vilket kan vara ett tecken på att Windows Vista inte tillför företag några nya måstefunktioner, utan att Windows XP tillfredställer de behov som idag finns.

Windows XP kommer officiellt att sluta säljas i slutet på denna månad och nästa version av Windows är planerad till början av 2010.

Källa: DailyTech.