I mitten av juni dök det upp information om en framtida processor från AMD. Vad den kommer att heta är ännu inte känt, men lanseringsdatumet är 2009 och konkurrenten är Intel Atom och VIA Nano. Små billiga bärbara datorer som Asus Eee PC och MSI Wind kommer bara att växa och en sådan processor skulle kunna hjälpa AMD att ta del av en helt ny marknad för bärbara datorer.

Traditionella, dyrare laptops är trots konkurrensen från de billigare modellerna långt ifrån en döende marknad. Ultraportabla, platta datorer som Macbook Air är fortfarande populära. I detta segment är det Intel som dominerar, med sina mobila Core 2 Duo-processorer.

Förra året lanserade AMD sin senaste mobila processorserie Turion Ultra. Konkurrenten från Core 2 Duo har dock varit stenhård, precis som i segmentet för stationära datorer. Det har inte avskräckt AMD och nu har mer information dykt upp om framtidsplanerna.

AMD kommer att satsa på Swift i framtidens bärbara. Swift är en processor i AMD:s ”Fusion”-projekt, som går ut på att skapa en kombinerad krets som innehåller både en processor och en grafikprocessor. Swift kommer att vara tillverkad med en modern 45 nm-tillverkningsprocess och ha inbyggt grafikkort.

Eftersom Swift inte behöver någon nordbrygga eller separat grafikkort är det väntat att datorer baserade på processorn kommer att kunna tillverkas något kompaktare än konkurrenterna. Den största fördelen blir dock det lägre priset.

AMD kommer att marknadsföra Swift under plattformen Shrike. En Shrike-dator består av en Swift-processr, AMD:s senate sydbrygga och eventuellt ett extra diskret grafikkort för bättre 3D-prestanda. Om Swift stödjer Hybrid Crossfire är ännu inte känt. Vad som däremot är känt är det integrerade grafikkortets utgångar, som stödjer DVI, HDMI och DisplayPort.

AMD har stora planer för Shrike, bland annat sex timmars batteritid under Windows Vista och 20 procent bättre processorprestanda än tidigare produkter. Shrike kommer att lanseras den andra halvan av år 2009, ungefär samtidigt som AMD:s Atom-konkurrent.

Källa: Gotta Be Mobile.