När AMD lanserade sin processor Athlon i slutet på förra sekelskiftet tog man på allvar upp jakten med Intel om världens snabbaste processor. Ända fram tills Intel släppte Core 2 Duo-processorerna på marknaden konkurrerade AMD väl och såg sina marknadsandelar konstant stiga. Det var under denna tid som beslutet om att köpa ATI togs, även om AMD inte hade ekonomiska tillgångar för att själva kunna finansiera köpet. Därför lånades en stor summa pengar från investmentbolag och i mitten av 2006 köptes ATI upp för 5,4 miljarder dollar.

Sedan dess har AMD skrivit ner värdet på sin investering markant då de ansåg att ATI inte skulle kunna generera de inkomster som krävdes för att motivera det höga värdet. Nu har AMD meddelat att ytterligare en nedskrivning på 0,9 miljarder dollar kommer att ske. På nästan exakt två år har nu värdet på ATI sjunkit från 5,4 miljarder dollar till ungefär 2,9 miljarder dollar. Översatt till svensk valuta ger detta en finansiell förslut på ungefär 15 miljarder kronor.

Orsaken sägs än en gång vara att värdet på ATI:s så kallade goodwill och immateriella tillgång minskat. Detta är fiktivt värde utöver det faktiska som baseras på vilket anseende ATI har och vad det kan innebära för AMD. Vad som har hänt är helt enkelt att AMD kraftigt missbedömt detta värde vid köpet av ATI och betalt mer än vad man kan få tillbaka.

Det ryktas också om att AMD kommer att ta till bokföringsknep för att nå sitt mål om ett svart resultat (det vill säga inte gå med förlust) under det tredje kvartalet i år. Bland branschanalytiker hävdas det nu att AMD kommer att ta upp en engångsförsäljning av tillverkningsmaskiner på samma sätt i sin resultaträkning som om denna inkomst vore återkommande, som exempelvis försäljning processorer.

Att sälja maskiner ger en stor klumpsumma pengar som kommer in i kassan, men då maskinerna har blivit sålda är det inte möjligt att få samma inkomst under nästa kvartal. Om maskinerna istället används för att tillverka produkter så som grafikkort och processorer är det möjligt att generera värde i fler än ett kvartal. Därför bör inkomster av återkommande typ respektive engångsförsäljningar skiljas åt när ett företags ekonomiska situation beskrivs. Det är just detta som AMD av allt att döma inte kommer att göra för att nå sitt mål om att inte gå med förslut under det tredje kvartalet i år.

Högsta chef på AMD har varit mexikanen Hector Ruiz sedan flera år tillbaka. Förutom att leda AMD under den tid då de ansågs ha de bästa processorerna på marknaden var han också mannen som tog det slutgiltiga beslutet om att köpa ATI. Det sägs nu att om AMD inte lyckas med sitt mål med svarta siffror under det tredje kvartalet i år kommer han tvingas avgå.

Källa: Yahoo Finance, TGDaily.