Grundarna till sökmotorföretaget Cuil (uttalas "cool") är tre personer med god insyn i sökmotorbranschen. Anna Patterson är verkställande direktör och har tidigare arbetat som utvecklare på Google, där hon bland annat forskat i indexering. Patterson är gift med välkända Tom Costello, som bland annat arbetat på IBM och numera är professor vid Stanford University – universitet som äger pantenten till tekniken bakom Google. Tillsammans med Patterson och Costello finns Louis Monier som har ett förflutet vid Altavista, en av de första riktiga sökmotorerna med en storhetstid på 90-talet.

Our significant breakthroughs in search technology have enabled us to index much more of the Internet, placing nearly the entire Web at the fingertips of every user

Företaget hävdar att tekniken bakom Cuil både är effektiv på att leta upp webbsidor och snabb på att söka igenom innehållet. Sökmotorns index sägs innehålla 120 miljarder webbsidor, vilket Costello menar är tre gånger så många som Google har i systemet. Google släppte dock ett pressmeddelande i fredags där de meddelade att företaget numera har hela 1000 miljarder webbsidor indexerade, vilket tyder på att Costellos påstående inte stämmer.

Utseendet skiljer sig markant mellan Cuil och Google. Bland annat finns det bilder på många av sökresultaten som ska göra det enklare för användare att hitta vad de söker efter. Indexeringen av webbsidorna fungerar också på ett helt annat sätt än Google som kontrollerar hur populär en sida är beroende på hur många andra sidor som länkar till den. Cuil försöker istället att analysera innehållet på alla sidor de indexerar, och utifrån detta bestämma vad som passar bäst efter användaren sökkriterier.

Även presentationen av sökresultaten skiljer sig åt från Googles klassiska lista. Cuil försöker istället gruppera webbsidor. I exemplet ovan med en sökning på ordet ”google” dyker populära resultat som Google Search och Google Earth upp på egna flikar. Information om företaget Google samlas dessutom i en egen box ute på vänsterspalten. Övriga träffar kan antingen sorteras i två eller tre spalter, vilket användaren själv kan reglera med ett musklick.

SweClockers har snabbtestat söktmotorn och kommit fram till att den inte riktigt når upp till Googles nivå. Detta kan delvis bero på att Cuil för tillfället endast är anpassat för det engelska språket, och sökningar på andra språk ger relativt dåliga resultat. När testet genomfördes var webbsidan dessutom mycket långsam. Detta kan visserligen skyllas på anstormningen besökare efter medias uppmärksamhet.

Cuil grundades 2006 och har hittills samlat ihop 33 miljoner dollar (cirka 200 miljoner kronor) i riskkapital. Av dessa har 5 miljoner dollar spenderats, vilket lämnar en ordentlig summa över till expansion och utveckling.

Källa: Reuters.