Den nya processorn från AMD kallas för Swift, och ingår i plattformen Shrike. Denna plattform är avsedd för bärbara datorer, och inkluderar just processorn Swift tillsammans med AMD:s senaste sydbrygga och eventuellt ett extra diskret grafikkort för bättre 3D-prestanda.

Processorn är egentligen en tvåkärnig Phenom tillsammans med grafikprocessorn RV800, som integrerats i samma krets. Det är fortfarande brist på information om den nya grafikdelen, men det ryktas om minst 20 procent bättre prestanda än RV770 (Radeon HD 4870).

Eftersom det trots allt handlar om en kombinerad processor och grafikkort främst avsedd för bärbara datorer kommer dock prestandan inte vara i nivå med de separata grafikkorten baserade på RV800. Swift beräknas vara ungefär lika snabb som dagens budget/mellansegment, det vill säga i nivå med Radeon HD 3850.

Tidigare uppgifter gjorde gällande att Swift kommer att tillverkas med 45 nanometers tillverkningsteknik, precis som kommande Phenom-modeller. Ny information gör dock gällande att det istället handlar om 40 nanometer. Detta eftersom kontraktstillverkaren TSMC kommer att gå över till den nya tillverkningstekniken tidigare än väntat.

Vid 2010 kommer AMD att lansera processorer med 32 nanometers tillverkningsteknik. Eftersom AMD kan ta hjälp av halvledarjätten TSMC istället för att använda egna fabriker kommer konkurrensen mot Intel att hårdna. Just nu är den mindre processortillverkaren ungefär ett år efter Intel på det fabrikstekniska planet.

Även Intel planerar en budgetprocessor med integrerad grafik. Den har namnet Havendale och lanseras det tredje kvartalet 2009.

Källa: TGDaily.