För ett litet tag sedan köpte Nvidia fysikexperterna Ageia, kända för att tillverka ett instickskort med fysikprocessor. Syftet med uppköpet var inte att fortsätta med fysikföretagets vanliga verksamhet, utan att föra över tekniken till Nvidias grafikkort.

Nästa vecka kommer Nvidia att släppa den officiella versionen av en drivrutin som gör att grafikkortet kan användas till fysikberäkningar. Grafikkortsjätten hävdar exempelvis att ett Geforce GTX 280 är 15 gånger mer kraftfull än en fyrkärnig processor när det gäller att återskapa realistiskt vatten.

Hårdvarusajten Tech Report undersöker hur bra PhysX egentligen fungerar. Testdatorn är utrustad med det populära grafikkortet Geforce 8800 GT och en äldre Core 2 Duo-processor på 2,13 GHz.

Resultaten i Unreal Tournament 3 är både imponerande och opraktiska. När PhysX används i mjukvara med vanliga CPU är bildfrekvensen 11,4 FPS. Med PhysX på grafikkortet klarar systemet istället av 40,1 FPS. Det är tydligt att GPU i detta fall är bättre på fysik än CPU.

Utan PhysX når samma datorsystem upp till 66,2 FPS. Förklaringen är dock enkel. Unreal Tournament slår på tunga effekter när PhysX används, vilket ger mer ögongodis än bilder per sekund. Som vanligt handlar det om att byta bildkvalitet mot bildfrekvens (och vice versa).

Nvidia har även släppt två tekniska demostrationsprogram som visar hur bra Geforce är på fysik när PhysX är installerat. Det första programmet föreställer en vattensimulering där positioner måste räknas ut för tiotusentals partiklar samtidigt. I detta demo är prestanda tio gånger högre med grafikkortet som accelerator än med den vanliga processorn.

Det andra demot är ett program som visar något som liknar gelémonster. Tech Report kunde i detta fall inte testa med PhysX avslaget, men demot har i vilket fall som helst bra prestanda med fysik på grafikkortet.

Hela testet finns på Tech Report.