De som varit med ett tag minns en tid då tillbehör som skrivare, modem, telefoner och styrspakar betydde ett ständigt gissel med parallellportar, com-portar, IRQ-konflikter, krånglande drivrutiner och ständiga omstarter. I mitten av 1990-talet släpptes lösningen på de allra flesta problem: Universal Serial Bus.

Alla som någon gång kopplat in en dator känner igen de små platta kontakterna. De finns i allt ifrån möss och tangentbord till portabla hårddiskar och bordsfläktar(!). Med överlägsen användarvänlighet tog USB över som standarden för alla slags tillbehör, men det finns nackdelar.

Ett ständigt gissel har varit den låga överföringshastigheten. Den första spridda versionen av USB klarade av måttliga 12 Mbit/s, vilket i praktiken innebär ett antal hundra kilobyte per sekund. Mest välspritt idag är USB 2.0 som specificeras till 480 Mbit/s. Det betyder dock sällan mer än cirka 25 megabyte per sekund i verkligheten. Detta är en flaskhals som allt ifrån portabla hårddiskar till mediaspelare och mobiltelefoner lider av.

USB 3.0 framhålls som lösningen på hastighetsproblemet. Den nya standarden lovar 4 800 Mbit/s – tio gånger snabbare än nuvarande USB 2.0. Gränssnittet fungerar dessutom med äldre enheter, så det handlar inte om några kostsamma investeringar för dagens användare.

Kompatibilitet

  • USB 3.0-enheter får full hastighet till USB 3.0-port (med USB 3.0-kablar)

  • USB 2.0/1.1-enheter kan användas på USB 3.0-portar (med 2.0/1.1-kablar)

  • USB 3.0-enheter kan användas på USB 2.0-portar (med 2.0/1.1-kablar)

  • USB 2.0/1.1-kablar kan användas till USB 3.0-portar (med 2.0/1.1-prestanda)

USB 3.0 innehåller en mängd nyheter. Dataöverföringen går i båda riktningarna samtidigt, vilket ger en ordentlig hastighetsökning. Detta är möjligt tack vare fem extra ledare i kabeln.

  • USB 2.0: 2 st. data, 1 st. strömförsörjning, 1 st. jord.

  • USB 3.0: + 4 st. data, 1 st. jord.

En annan fördel är att USB 3.0 klarar av att leverera mer ström till de anslutna enheterna (0,9 A). Detta kan exempelvis göra nätadaptrar till portabla hårddiskar överflödiga och ge tillverkare större utrymme att utveckla nya spännande tillbehör.

Gränssnittet är också förberett för optisk dataöverföring. Från början kommer vanliga kopparkablar att användas, men för extra krävande miljöer finns möjligheten att inkludera ett optisk gränssnitt med hjälp av fiberkabel. Främst handlar det om att kablarna kan göras mycket längre men fiber minimerar också risken för störningar och möjliggör högre överföringshastigheter.

De första produkterna med USB 3.0 beräknas dyka upp i handeln i mitten av 2009. Till en början kommer gränssnittet att vara reserverat för de mest påkostade enheterna. Under 2010 påbörjas dock masstillverkningen av kontrollerkretsar på allvar vilket också innebär fallande priser.