Webbplatsen Top 500 håller koll på världens snabbaste superdatorer. Ett par gånger varje år uppdateras topplistan som fram tills nyligen dominerades av IBM Roadrunner. Denna superdator har 122 400 processorkärnor som ger en beräkningskraft på 1,37 petaflops (biljarder flyttalsberäkningar per sekund).

Roadrunners specifikationer bleknar dock i jämförelse med den nya världsettan. Cray XT Jaguar intar förstaplatsen med ordentlig marginal. Superdatorn består av inte mindre än 45 000 fyrkärniga AMD Opteron, vilket betyder 180 000 kärnor. Som om inte det vore nog finns 362 terabyte RAM-minne och 10 petabyte lagring.

Den som tror att jaguarens specifikationer är svårslagna får dock tänka om. Cray meddelar att den nya världsettan endast är "den snabbaste superdatorn som inte arbetar med hemligstämplad forskning". Med andra ord kan det finnas ännu mer påkostade system i bruk, om än hemliga.

Den kraftfullaste superdatorn i Sverige ägs av Försvarets Radioanstalt (FRA), och består av 4 000 Intel Xeon. Systemet klarar "endast" av 0,15 petaflops och har därför inte särskilt mycket att säga till om i internationella sammanhang.

Källa: Engadget.