Windows Vista fick aldrig den genomslagskraft som Microsoft hoppades på. Trots detta valde företaget att sätta ett preliminärt säljstop för Windows XP redan i somras. Dock drabbades företaget av ytterligare ett bakslag när hårdvaruföretagen ville använda XP i sina ultraportabla laptops. Det tidigare datumet flyttades då fram till den 31 januari 2009.

Enligt uppgifter från BBC News har Microsoft återigen valt att förlänga försäljningen av Windows XP. Det nya datumet är satt till 30 maj 2009. Företaget kräver dock att alla som vill sälja XP skall skicka in en redogörelse för hur många licenser de förväntas kunna sälja. Microsoft kommer därefter endast leverera i enlighet med den tänkta försäljningen.

Microsoft hävdar fortfarande att deras nya operativsystem, Windows 7, inte kommer att släppas förrän sent 2009 eller tidigt år 2010. Detta skulle innebära att alla datorer med licenser från Microsoft som säljs från och med 1 juni nästa år kommer vara utrustade med någon form av Vista. Det kan innebära problem för alla som vill köpa en ultraportabel dator nästa sommar. De är helt enkelt för små för att kunna utrustas med hårdvara kraftfull nog att köra Vista med ordentlig prestanda. Till detta kommer att både företag och privatpersoner fortfarande är skeptiska till Vista.

Det som motsäger Microsofts officiella säljstart av Windows 7 är att tillverkaren Asus i ett uttalande har påstått att de kommer börja leverera datorer med Windows 7 redan i mitten av 2009. Detta skulle passa bra ihop med Microsofts framskjutna försäljning av XP.

Källa: Dailytech