För två veckor sedan började IPRED-lagen att gälla. Upphovsmän som ser sina verk piratkopieras har nu rätt att själva begära ut personuppgifter från internetleverantören, utan att gå via polisen.

Nu rapporterar internetleverantören Bahnhof att de anser att de inte kan uppfylla lagen. Bahnhof sparar inte vilken IP-adress en kund tilldelats och kan därför inte lämna ut information.

Jon Karlung, som är vd på företaget, menar att IPRED inte går att följas utan att bryta mot en annan lag från 2003. Lagen om elektronisk kommunikation säger att trafikuppgifter ska tas bort när de inte längre behövs för att överföra ett elektroniskt meddelande. Karlung kommenterar till Svenska Dagbladet:

Det finns i varje fall en lucka i lagen, men det är snarast så att det finns lagar som står i konflikt mot varandra. Då förstår jag inte varför vi ska följa Ipredlagen. Vi följer lagen om elektronisk kommunikation.

Peter Danowsky, som bland annat representerar skivbolagsorganisationen IFPI i The Pirate Bay-rättegången, anser att Karlung har fel. Enligt Danowsky finns det ingen konflikt mellan de två lagarna, och internetleverantörer är därför skyldiga att lämna ut kundinformationen.

Källa: SvD.