Intel skapade AGP-bussen år 1997. Gränssnittet utvecklades speciellt för att grafikkortet ska kunna kommunicera med resten av datorn i hög hastighet. AGP-baserade grafikkort var därför praxis fram tills år 2004, då det tekniskt överlägsna PCI Express lanserades.

I dagsläget säljs i princip inga moderkort med AGP. Grafikkort är en annan femma, och datoranvändare som fortfarande dras med en äldre dator har skapat en liten nischad marknad för grafikkorten.

PowerColor har därför lanserat ett Radeon HD 4770 för AGP. Det senaste grafikkortet från AMD har prisats för mycket god prestanda till lågt pris, och nu kan även datorentusiaster med äldre system ta del av grafikkortet.

Radeon HD 4770 stödjer föga förvånande inte AGP som standard. Detta löser PowerColor genom en speciell krets som översätter PCI Express-kommandon till AGP och vice versa.

Då AGP-bussen har mycket lägre överföringshastighet än PCI Express kommer prestanda bli lägre än standard. Grafikkortet kan ändå vara en eventuell uppgradering för vissa datoranvändare. PowerColors modell kostar ungefär lika mycket som vanliga 4770, men finns ännu inte i svenska butiker.

Uppdatering

Amazon har nu gått ut med en rättelse om att AGP-versionen endast var ett skrivfel. Powercolor grafikkort kommer endast i PCI Express-utförande.

Källa: X-bit labs.