Netbooks må vara små och billiga, men en stor grupp kund är missnöjda med datorerna. Enligt en studie från marknadsanalysföretaget NPD leder över 30 procent av alla netbookköp till besvikelse.

Den största förklaringen är att många kunder inte känner till skillnaden mellan en netbook och en notebook. Tillverkarnas marknadsföring förklarar inte skillnaderna mellan de olika datortyperna.

Många kunder förväntar sig därför liknande funktionalitet och prestanda som för vanliga bärbara datorer. Bland konsumenter som köpt en netbook istället för en notebook är endast 58 procent nöjda med köpet.

Även bland de mer insatta är missnöjet stort med de nedbantade datorerna. Bland konsumenter som planerat inköpet i förväg är endast 70 procent nöjda. Detta beror till största del på den låga prestandan och den lilla skärmen, som kan vara ansträngande att använda i mer än kortare perioder.

Allra mest missnöjda är användare i åldersgruppen 18–24 år. Hela 65 procent av dessa användare förväntar sig bättre prestanda.

Källa: X-bit labs.