Intels kodnamn för Core i7 är Nehalem. Denna arkitektur förde med sig nyheter som integrerad minneskontroller och systembussen QPI. Nu arbetar processorjätten på nästa generation.

Sandy Bridge kallas en ny arkitektur som kommer att tillverkas i 32 nanometer, innehålla integrerad grafikdel och ersätta Nehalem.

En fransk webbsajt har kommit över den första bilden som sägs föreställa en Sandy Bridge-processor. På bilden syns fyra processorkärnor, integrerad minneskontroller för DDR3, I/O samt grafikdel.

Kärnorna är vidareutvecklade från Nehalem med tillägg som Advanced Vector Extension, ett tillägg till x86 som ska förbättra prestanda i flyttalsintensiva applikationer som exempelvis multimedia.

Enligt uppgift ska Sandy Bridge förbruka cirka 85 W och klara klockfrekvenser uppåt fyra gigahertz. Grafikdelen arbetar dock långsammare med klockfrekvenser mellan 1- och 1,4 GHz.

När de första processorerna som baseras på Sandy Bridge dyker upp på marknaden är ännu oklart. Intel har antytt att lanseringen kan försenas för att ge Nehalem tillräckligt lång livslängd, något som säkert uppskattas av moderkortstillverkare.

Källa: Techreport, Canard PC