Western Digital Velociraptor är den snabbaste serien mekaniska hårddiskar för vanliga konsumenter. Modellen kombinerar höga överföringshastigheter med låga accesstider – tack vare 10 000 rpm rotationshastighet.

Den största nackdelen med den snabba hårddisken är priset. Modellen med 300 GB utrymme kostar i dagsläget en bra bit över två tusen kronor. För samma summa går det att komma över 2 TB lagring med vanliga 7 200-rpm:are.

Tekniksajten Techwarelabs har provat på att begränsa Seagate Barracuda 1,5 TB (ST31500341AS) så att endast den snabbaste delen av hårddisken används. En mekanisk hårddisk består av skivor, och hastigheterna är som högst när enheten läser eller skriver från den yttersta delen av varje skiva.

Efter ändringen, som går att göra med mjukvara från Seagate, presterar den vanliga Barracuda i Velociraptor-territorie. Som exempel klarar Barracuda 123 MB/s i Crystaldiskmark medan Velociraptorn landar på 99 MB/s. Detta till ett pris som är nästan 1 000 kronor lägre.

Denna metod har dock nackdelar. Genom att låsa hårddisken till att endast använda den yttersta delen av skivorna går lagringsutrymme förlorat. Dessutom går det inte att komma ifrån att Velociraptorn fortfarande är snabbast i den viktigaste grenen – accesstiden.

En annan mer konventionell metod som ger nästan samma resultat är att helt enkelt partitionera hårddisken. Den första och snabbaste partitionen kan då användas till operativsystemet och programfiler, medan resterande utrymme kan utnyttjas till filer som inte används så ofta, exempelvis filmer eller annan media. På så vis går inget lagringsutrymme till spillo.

Läs hela artikeln om hur modifikationen går till på Techwarelabs.