Att senaste numret av den populära serietidningen Kalle Anka helt plötsligt skulle stå i centrum på internet var nog inget förlaget Egmont Kärnan hade räknat med. Anledningen var en tvåsidors seriestripp där Kalle Anka, knattarna och Farbror Joakim behandlar det högaktuella ämnet piratkopiering. I strippen behandlas upphovsrätt samt skivbolagens och artisternas rätt till ersättning.

Den aktuella serien har en ganska enkel handling i känd Kalle Anka-stil. I strippen vill knattarna ha pengar till Åke Skråls senaste CD. Givetvis vägrar Kalle, döm av hans förvåning när knattarna ändå några timmar senare glider förbi med Åke Skråls stämma dånandes ur boomblastern. Knattarna förklarar för Kalle att de laddat ner albumet tills de har råd med den riktiga skivan, något som givetvis får Kalle att ana förtjänster. Efter inköp av tomma skivor börjar Kalle bränna kopior men blir upptäckt av Farbror Joakim som råkar äga Åke Skråls skivbolag.

Efter hård kritik ångrar nu förlaget bakom Kalle Anka i Sverige att serien trycktes. Företagets representant Marika Bark beklagar att serien publicerades när fildelningsdebatten i Sverige är såpass aktuell. Vidare betonar hon att förlaget inte tar ställning i frågan och att serienstrippen absolut inte är ett beställningsjobb från underhållningsindustrin. Den aktuella serien publicerades för första gången i Holland under 2007 och har enligt Marika Bark inget med den nu aktuella svenska debatten att göra.

Under tisdagen KO-anmäldes förlaget av en privatperson. I anmälan framhävs att serien riktar sig till barn och att skivbolagen i form av Farbror Joakim framställs som onödigt agressiva. Privatpersonen anser vidare att sidorna skulle reklammärkts.

Egmont Kärnan var i fokus senast under våren. Då publicerade förlaget ett nummer av tidningen Bamse där Skalman hade en mp3-spelare med hela 30 000 musikfiler lagrade. Egmont Kärnans chefredaktör Charlotta Borelius försäkrade då att Skalman skaffat sin musik på laglig väg.

Källa: DN.se, SvD.se, Corren.se