Global Foundries (tidigare "The Foundry Company") är definitivt på språng. De började nyligen bygga på sin nya fabrik som kallas Fab 2 i Saratoga County i den amerikanska staten New York där de planerar att producera kretsar med en 28-nanometers tillverkningsprocess. Fabriken skall börja producera kretsar i volym år 2012.

Det var inte otänkbart att AMD skulle låta Global Foundries producera kretsar åt andra tillverkare när de tidigare i år delade upp företaget i två delar. Det gick mycket rykten kring vilka tillverkare som skulle använda sig av den avancerade Fab 36 i Dresden, Tyskland men idag har det första officiella samarbetet tillkännagivits. Det blir tillverkaren STMicroelectronics som blir Global Foundries första kund förutom AMD.

STMicroelectronics är en relativt okänd men mycket stor tillverkare av diverse integrerade kretsar. Det handlar om bland annat kretsar för flygplan, mikroprocessorer och bilstereoelektronik. Enligt analysföretaget Gartner är STMicroelectronics den femte största kretstillverkaren i världen om man går efter intäkter - de omsatte 1.7 miljarder dollar i första kvartalet detta år.

Troligen kommer STMicroeletronics producera sina mest avancerade kretsar hos Global Foundries, men vilka återstår som sagt att se. Detta kan förhoppningsvis ge delägaren AMD lite extra klirr i kassan då de haft [news id="9663"]finansiella problem[/news] den sista tiden.