De senaste åren har Intel jobbat på processorn Larrabee. Kretsen är designad med parallella beräkningar i åtanke och kommer bland annat att användas till grafikkort i prestandasegmentet. Intel planerar med andra ord att tävla mot både AMD och Nvidia på grafikkortsfronten.

Trots de stora planerna har Intel varit relativt tysta om Larrabee, och fram tills nu har företaget varit sparsam med detaljer och uppvisningar. Nu har Intel vågat sig på en demonstration av vad hårdvaran går för under den pågående mässan Intel Developer Forum.

I demot samarbetar ett Larrabee-baserat grafikkort med processorn Gulftown och raytracar en miljö från Enemy Territory: Quake Wars i realtid. Intel vill inte ge några exakta prestandasiffror, men enligt uppgift ska demot ha körts i ungefär 20 bilder per sekund i upplösningen 1600x1200 pixlar.

Vad prestandanivåerna landar i praktiken är mycket svårt att förutspå. Demot visar dock att Larrabee lever och utvecklas. Under demonstrationen berättade Intel att flera spelutvecklare jobbar med Larrabee och utvecklingsmaskiner har skickats ut till programmerare.

Under huven består Larrabee av flera små x86-kärnor som modifierats för att hantera fler vektorberäkningar. De första grafikkorten med Larrabee lanseras 2010-2011.

Källa: PC Perspective.